« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Češki liječnici pronašli učinkovito cjepivo protiv raka

Cjepivo liječi postojeće agresivne oblike raka - melanom, leukemiju, rak crijeva i rak jajnika

(Corbis)
Više o

Rak

,

leukemija

,

melanom

,

cjepivo protiv raka

,

Jirina Bartunkova

,

Mlada Fronta

,

rak jajnika

,

lijek protiv raka

Liječnici iz praške bolnice Motol tvrde kako se već godinu dana proizvodi cjepivo koje može zaustaviti razvoj nekoliko vrsta tumora, a nema popratne učinke kao kemoterapija.

Češki list Mlada Fronta piše je voditeljica tog projekta Jirina Bartunkova izjavila kako je liječnički tim sada zatražio dozvolu za klinička testiranja ovog revolucionarnog cjepiva. Ona tvrdi kako je to jedinstvena metoda koju razvijaju već deset godina, a to cjepivo može se koristiti u liječenju melanoma, leukemije, raka debelog crijeva i jajnika te djeluje i kod tumora koji se ponovno javljaju.

Cjepivo mora biti posebno izrađeno za svakog pacijenta iz njegovih stanica i tumora. Liječnici proizvedu posebne stanice iz krvnih stanica koje su sposobne za pronaći tumor. Tada se one miješaju sa stanicama tumora i pomoću kemijskih tvari "tjeraju'" prema većoj aktivnosti. Kada pronađu tumor, okružuju ga i ne dozvoljavaju mu daljnje širenje.

Problem bi jedino moglo predstavljati vrijeme koje je potrebno za izradu cjepiva. Naime, za cjepivo jednog pacijenta potreban je tjedni rad cijelog posebnog laboratorija.

"Možemo proizvesti 50 doza godišnje, ali istraživanje je toliko napredovalo da bi se uskoro mogla proizvodnja povećati." Klinika već pregovara s farmaceutskim tvrtkama oko preuzimanja proizvodnje cijepiva. Ovo cjepivo sada košta oko 5.000 dolara za godišnju dozu, što je izuzetno malo u odnosu na druge lijekove protiv raka čije se mjesečne doze plaćaju i desetak tisuća eura.

08.05.2009. 18:45:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh