« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ISPLATIVIJE

Studenti traže centralizaciju nabave studentske prehrane

Iz Hrvatskog studentskog zbora poručuju da bi bilo ekonomičnije nabavljati hranu za sve studentske centre zajedno

(Domagoj Blažević/Cropix)
Više o

studenti

,

Ivan Bota

,

Hrvatski studentski zbor

,

studentska prehrana

,

studentski centri

Hrvatski studentski zbor (HSZ), koji okuplja predstavnike studenata svih hrvatskih sveučilišta i veleučilišta, zaključio je na sjednici u Splitu kako je potrebno centralizirati nabavu studentske prehrane jer bi se tako smanjili troškovi vezani uz to što studentski centri odvojeno nabavljaju hranu, izjavio je danas predsjednik HSZ-a Ivan Bota.

Ivan Bota je objasnio da bi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, koje plaća troškove nabave studentske prehrane, trebalo nabavljati hranu za sve studentske centre zajedno jer bi to bilo ekonomičnije budući bi se narudžbom znatno veće količine omogućili veći popusti nego kada svaki studentski centar odvojeno naručuje hranu.

Po njegovim riječima, tako bi se uspostavila i ravnomjernija opskrbljenost artikala za kupnju u studentskim menzama. Pritom je istaknuo kako se, primjerice, u studentskoj menzi u Zagrebu može kupiti znatno manje artikala nego u Splitu, Rijeci ili Osijeku, gdje su studentske menze znatno bolje opskrbljene.

Bota je izvijestio da je HSZ na sjednici u Splitu raspravljao i o teškoćama vezanim uz smještaj u studentskim domovima, pri čemu je dodao da u Splitu nedostaje oko 2000 postelja, a u Zagrebu 6000.

Ustvrdio je kako problema ima i u Puli i u Dubrovniku, gdje uopće nema studentskih domova, te u Zadru, gdje u studentskom domu ima smještaja samo za 200 studenata. Također je rekao kako u Hrvatskoj trenutačno ima gotovo 170.000 studenata.

Po Botinim riječima, raspravljalo se i o školarinama jer je nepoznanica hoće li Ministarstvo, znanosti, obrazovanja i športa donijeti novi zakon koji bi jamčio školovanje bez participacije studenata.

U radu HSZ-a sudjeluju, ali bez prava glasa, i predstavnici Sveučilišta u Mostaru jer je to, kako je rekao Bota, jedino sveučilište na hrvatskome jeziku izvan Hrvatske. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 17:36:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh