« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
DIPLOMACIJA

Čelnik Hamasa nakon više od desetljeća opet u Jordanu

Mešal je na sastanak s jordanskim kraljem doputovao s katarskim prestolonasljednikom princom Šeikom Tamimom bin Hamadom al-Tanijem

Fotografija vijesti
Više o

Jordan

,

Hamas

,

Bliski istok

,

kralj Abdulah

Nakon što je protjeran iz te zemlje prije više od deset godina, čelnik Hamasa Halid Mešal danas se našao s jordanskim karljem Abdulahom, javlja Hina.

Mešal je doputovao s katarskim prestolonasljednikom princom Šeikom Tamimom bin Hamadom al-Tanijem. Posjet je isplaniran prije ustanka u Siriji u kojoj je glavno Hamasovo sjedište izvan Pojasa Gaze.

I Hamas i Jordan opovrgavaju tvrdnje da će se islamistički pokret preseliti iz sjedišta u Damasku u koji su se preselili mnogi čelnici nakon protjerivanja iz Jordana 1999. Sirijski je sukob natjerao Hamas da neke aktiviste s obiteljima preseli izvan zemlje.

"Razgovori o posjetu počeli su prije događaja u Siriji i nisu povezani", rekao je visoki Hamasov dužnosnik Izet Rišek.

Hamas i jordanski dužnosnici kažu da nijedna strana nije spominjala mogućnost ponovna otvaranja Hamasova ureda u Jordanu.

Diplomatski i obavještajni izvori kažu da je 55-godišnji Mešal koji je bio u Damasku od 2001., već odselio iz toga prostora koji mu je pružao određenu sigurnost otkako ga je Izrael pokušao ubiti u devedesetima.

29.01.2012. 20:39:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh