« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
LONDON

Čelnici G20 počeli s radom

Očekuju se razgovori o regulaciji globalnog financijskog tržišta.

(Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

London

,

Barack Obama

,

Gordon Brown

,

MMF

,

OECD

,

summit G20

,

financijska tržišta

,

globalizacija

Čelnici skupine najrazvijenijih zemalja i zemalja čije je gospodarstvo u usponu, G20, okupili su se u četvrtak na sastanku na vrhu u Londonu posvećenom globalnoj financijskoj krizi.

Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer Gordon Brown pridružili su se u četvrtak drugim čelnicima na radnom doručku u centru ExCel u Docklandsu na istoku Londona i izrazili su uvjerenost da će svjetski čelnici na plenarnoj sjednici postići snažan sporazum glede pravila reguliranja globalnog financijskog tržišta.

U međuvremenu su se ispred londonske burze počeli okupljati prosvjednici drugi dan zaredom. Na prosvjedima u Londonu uoči summita skupine G20 u srijedu je umro jedan muškarac, priopćila je policija.

Današnji susret tek je drugi sastanak čelnika te organizacije od njezina osnutka prije dva desetljeća. Očekuje se da će se čelnici na ovom skupu dogovoriti o promjenama u pravilima reguliranja globalnoga financijskog tržišta kako bi ga se uskladilo s promjenama koje je donijela globalizacija.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zahtijeva strožu financijsku regulaciju tržišta i najavio je da neće pristati na "lažne kompromise". Njemačka ga je u tome poduprla i također želi konkretne odluke.

Očekuje se da će G20 udvostručiti 250 milijarda dolara koje stoje na raspolaganju MMF-u kako bi pomogao prevladati krizu.Postoji "golem konsenzus" u većini pitanja, no G20 se ne može baš u svemu suglasiti, drži Obama, dok Gordon Brown očekuje "teške pregovore", ali i dogovor oko mogućih 100 milijarda dolara poticaja za globalnu trgovinu, financijsku regulaciju i pomoć gospodarskom rastu i stvaranju radnih mjesta.

Uoči summita upozorenje je odaslala Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) predviđanjem da će gospodarstva njezinih 30 članica, a riječ je o najrazvijenijim zemljama, pasti za 4,3 posto 2009., što će rezultirati gubitkom 25 milijuna radnih mjesta. (hina/metro-portal)

02.04.2009. 12:26:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh