« Film
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
69. CANNES

Cannes Film Festival otvara film Woody Allena

Filmom Woodyja Allena "Cafe Society" u srijedu navečer počinje 69. filmski festival u Cannesu na kojemu se, ove godine pod pojačanim mjerama sigurnosti, očekuju mnogobrojne zvijezde.

Sve je spremno za svečano otvaranje
Sve je spremno za svečano otvaranje (Arhiva)
Više o

Cannes film festival

,

Woody Allen

U konkurenciji za Zlatnu palmu, o kojoj će odlučivati žiri pod predsjedanjem Georgea Millera, bit će 21 film, među kojima i najnoviji naslovi Pedra Almodovara, braće Dardenne, Xaviera Dolana, Jima Jarmuscha, Kena Loacha, Seana Penna, Paula Verhoevena te hrvatska manjinska koprodukcija "Sieranevada" u režiji rumunjskog redatelja Cristija Puiua.

Almodovar dolazi s filmom "Julieta", Jarmusch će predstaviti film "Paterson", a Sean Penn "The Last Face". U konkurenciji su i "Personal Shopper" Francuza Françaisa Oliviera Assayasa, "Juste la fin du monde" (Samo kraj svijeta) kanadskog redatelja Xaviera Dolana, "La Fille inconnue" (Nepoznata djevojčica) belgijskih redatelja Luca i Jean-Pierrea Dardennea te film "I, Daniel Blake" Britanca Kena Loacha.

Tu su i "Ma Loute" francuskog redatelja Bruna Dumonta, "Rester Vertical" (Ostati uspravan) Alaina Guiraudieja, "Loving" američkoga redatelja Jeffa Nicholsa i "Elle" (Ona) Nizozemca Paula Verhoevena i još jedan film rumunjske kinematografije, "Bacalaureat" Cristiana Mungiua.

Film Stevena Spielberga "BFG", adaptacija knjige britanskog pisca Roalda Dahla (Big Friendly Giant), prikazat će se izvan konkurencije kao i film Jodie Foster "Money Monster" u kojemu glume Julia Roberts i George Clooney te "Cafe Society" Woodyja Allena, koji otvara festival.

Allenu, koji neumorno stvara i u 81. godini, to će biti treći put da otvara festival u Cannesu - 2002. ga je otvorio "Hollywoodskim svršetkom", a 2011. filmom "Ponoć u Parizu".

Slavni redatelj i glumac u svom se 49. filmu vraća starom Hollywoodu - "Cafe Society" je priča mladiću koji u 'grad snova' dolazi kako bi se zaposlio u filmskoj industriji, ondje se zaljubljuje i postaje dio tadašnje živahne društvene scene. U filmu glume Kristen Stewart, Jesse Eisenberg, Blake Lively, Parker Posey i Steve Carell.

O nagradama će odlučivati žiri u kojemu će, uz Australca Georgea Millera, biti danski glumac Mads Mikkelsen, francuska glumica i pjevačica Vanessa Paradis, francuski redatelj Arnaud Desplechin, talijanska glumica i redateljica Valeria Golino i iranski producent Katayoon Shahabi.

Kao i svake godine, slavnim canneskim šetalištem la Croisette, ove godine pod pojačanim mjerama sigurnosti, prošetat će brojne zvijezde. Uz ostale, očekuju se braća Dardenne, Ken Loach, Adam Driver, Kristen Stewart, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Juliette Binoche, Isabelle Huppert, Ryan Gosling i Charlize Theron.

Na festivalu će u svim programima biti prikazano ukupno 84 filma. Njih 55 bit će prikazano u službenoj selekciji, a 21 film je u utrci za Zlatnu palmu.

Predstavit će se i hrvatska kinematografija

Hrvatski filmaši i ove su godine prisutni u Cannesu. Osim hrvatske manjinske koprodukcije "Sieranevada" rumunjskog redatelja Cristija Puiua, u programu "15 dana autora" kratkometražni igrani film "Zvir" redatelja Miroslava Sikavice, a Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) domaću kinematografiju predstavljat će u sklopu festivalskog Filmskog sajma.

"Sieranevada" je film o obiteljskom susretu na komemorativnoj večeri za preminulog oca, tijekom kojega, čekajući svećenika, okupljeni razgovaraju o povezanim i nepovezanim događajima u svijetu i o ratovima.

Snimljen je u koprodukciji sa "Spiritus movensom", a u hrvatskoj ekipi koja je sudjelovala u njegovu nastajanju su producentica Zdenka Gold, glumica Petra Kurtela, casting direktorice Marina Redžepović i Ivana Ivišić, dizajnerica frizura Štefanija Roso, asistentica maske Evelina Cikron, vođa snimanja Igor Miklošić Figo, skladatelj Bojan Gagić i majstor za vizualne efekte Tom Vujnović.

Kratkometražni igrani film "Zvir", nastao u produkciji zagrebačkog Propeler Filma, realistična je priča o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa, koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka.

Sikavica uz režiju potpisuje scenarij filma, s Marijom Šimoković Sikavica, direktor fotografije je Danko Vučinović, a glavne uloge tumače Ivan Smoljo i Marko Ban.

Program u koji je uvršten, "15 dana autora" održava se od 1969. godine paralelno s canneskim festivalom, te predstavlja nova redateljska imena snažnih i jedinstvenih poetika. Taj je program skrenuo pozornost, među ostalim, na neke od najuspješnijih redatelja današnjice, Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha.

HAVC će na Filmskom sajmu u sklopu market-projekcija prikazati dugometražne igrane filmove "Goran" Nevia Marasovića," S one strane" Zrinka Ogreste te manjinsku koprodukciju "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića i dokumentarni film "Iza lica zrcala" Zrinke Katarine Matijević.

Na "Short Film Corneru", platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene, predstavit će se filmovi "4,7" Đure Gavrana, "Sve, još uvijek, u orbiti" Dane Komljena i Jamesa Lattimera, "Zvjerka" Daine O. Pusić, "Belladonna" Dubravke Turić, "Kraj" Tomislava Šobana, "Cvijeće" Judite Gamulin, "Tu, tamo" Alexandera Stewarta, "Pokretni elementi" Marka Tadića, "Planemo" Veljka Popovića i "Novi Južni Zagreb" Darka Fritza.

11.05.2016. 10:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh