« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina
OPA!

Čak i za toplijih mjeseci čaj vam je draži od kave? Pripazite na to kako ga pijete!

Pazite se vrućeg čaja kojeg kombinirate s cigaretama, može vam napraviti popriličnu količinu problema

Čaj je super napitak, ali...
Čaj je super napitak, ali... (Pixabay)
Više o

cigarete

,

čaj

Većina će ljudi u našem podneblju radije odabrati kavu, no nismo zaboravili da među vama ima i pojedinaca koji će se radije okrenuti drugoj varijanti toplog napitka - čaju.

Ako volite uživati u biljnim okusima različitih čajeva, najvažnije pravilo koje trebate upamtiti je da čaj nipošto ne smijete piti kad je vreo.

Ne samo da će vam opeći usne i jezik (a možda i prste ako je šalica vruća), već vas može stajati puno više od toga. Istraživanja napominju da ispijanje vrućeg čaja povećava šanse od razvijanja tumora jednjaka - osobito ako pijete čaj i pušite.

U časopisu Annals of Internal Medicine nedavno su objavljeni rezultati istraživanja provedenog u Kini, a ono je pokazalo da istovremeno pušenje i ispijanje kipućeg čaja 5 puta više povećava šanse za razvijanjem raka jednjaka. Vrućim čajem pritom se smatra onaj kojemu temperatura iznosi 65 stupnjeva ili više.

Ako ne vjerujete ovom istraživanju, prisjetit ćemo vas da Svjetska zdravstvena organizacija još od 2016. upozorava na isto - svaka tekućina koja se pije prije nego što se ohladi ispod 65 stupnjeva opasna je za vaš jednjak.

Dakako, samog čaja ne treba se bojati. Ništa u njemu ili u kavi ne uzrokuje nastanak tumora, opasna je jedino visoka temperatura.

Ako želite ispijati čaj poput profesionalaca, evo što poručuju Britanci: optimalna temperatura za ispijanje čaja je 60 stupnjeva, a nju čaj postiže oko 6 minuta nakon što vrećicu ubacimo u šalicu.
Što se tiče kave, najbolja temperatura za ispijanje je između 48 i 60 stupnjeva.

Piše: Andrea Holi
23.04.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh