« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina
STVARNO?

Čajem protiv zaboravnosti

Čaj je sjajan za naš organizam na više načina, a jedan od njih prilično je zanemaren - popravlja nam pamćenje, jer smanjuje rizik od njegovog gubitka za čak pola

Čaj je sjajan za zdravlje
Čaj je sjajan za zdravlje (Shutterstock)
Više o

crni čaj

,

zeleni čaj

,

čaj

Čaj je napitak koji drži prvo mjesto na listi popularnih napitaka, pretežno zbog činjenice da je omiljen na najnapučenijem kontinentu - Aziji. No, osim što donosi mnoge blagodati našem organizmu, ima jedna na koju se često zaboravlja, a to je zadržavanje pamćenja.

Svi se redovito čudimo kad u medijima vidimo Japance, poznate po dugovječnosti, kako u vrlo poznim godinama i dalje vrlo jasno i bistro razmišljaju. E, pa nemojte se više čuditi - to je upravo zbog čaja. 

Naime, istraživanje provedeno na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Singapuru uključilo je gotovo tisuću ispitanika koji redovito konzumiraju čaj i zaključak je fantastičan - redovno konzumiranje čaja može umanjiti rizik od gubitka pamćenja za 50 posto.

Tijekom istraživanja koje je trajalo sedam godina ispitanici su u dvogodišnjim intervalima podvrgavani testovima koji su između ostalog mjerili razine njihovog pamćenja, a rezultati su bili izuzetno ohrabrujući.

Što je još bolje, pokazalo se da postotak očuvanja pamćenja raste na nevjerojatnih 88 posto u starosnoj dobi koja ima rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti.

Sve u svemu, uz omiljenu kavu u našim krajevima vrijedilo bi u danu pronaći vremena i za dvije šalice pravog zelenog čaja...

18.04.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh