Metro-portal.hr

objavljeno 18.04.2017. 11:01:00
STVARNO?

Čajem protiv zaboravnosti

Čaj je sjajan za naš organizam na više načina, a jedan od njih prilično je zanemaren - popravlja nam pamćenje, jer smanjuje rizik od njegovog gubitka za čak pola

Čaj je sjajan za zdravlje
Čaj je sjajan za zdravlje (Shutterstock)

Čaj je napitak koji drži prvo mjesto na listi popularnih napitaka, pretežno zbog činjenice da je omiljen na najnapučenijem kontinentu - Aziji. No, osim što donosi mnoge blagodati našem organizmu, ima jedna na koju se često zaboravlja, a to je zadržavanje pamćenja.

Svi se redovito čudimo kad u medijima vidimo Japance, poznate po dugovječnosti, kako u vrlo poznim godinama i dalje vrlo jasno i bistro razmišljaju. E, pa nemojte se više čuditi - to je upravo zbog čaja. 

Naime, istraživanje provedeno na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Singapuru uključilo je gotovo tisuću ispitanika koji redovito konzumiraju čaj i zaključak je fantastičan - redovno konzumiranje čaja može umanjiti rizik od gubitka pamćenja za 50 posto.

Tijekom istraživanja koje je trajalo sedam godina ispitanici su u dvogodišnjim intervalima podvrgavani testovima koji su između ostalog mjerili razine njihovog pamćenja, a rezultati su bili izuzetno ohrabrujući.

Što je još bolje, pokazalo se da postotak očuvanja pamćenja raste na nevjerojatnih 88 posto u starosnoj dobi koja ima rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti.

Sve u svemu, uz omiljenu kavu u našim krajevima vrijedilo bi u danu pronaći vremena i za dvije šalice pravog zelenog čaja...

18.04.2017. 11:01:00
http://metro-portal.hr/cajem-protiv-zaboravnosti/104383/