Čaj uspješno skida visok tlak
Katehini, spojevi koji se nalaze u zelenom i crnom čaju, opuštaju mišiće što može dovesti do sniženja krvnog tlaka
Čaj je povezan s nizom zdravstvenih koristi, a ovo posljednje istraživanje sugerira da bi mogao sniziti i krvni tlak.
I zeleni i crni čajevi kuhaju se od lišća istog grma, Camellia sinensis, ali zeleni čaj, koji se pravi od nefermentiranog lišća, sadrži više antioksidansa.
Oksidacija tijekom procesa fermentacije crnog čaja smanjuje razinu antioksidansa.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji, Irvine (UCI) i Sveučilišta u Kopenhagenu u Danskoj, otkrili su da antioksidansi u čaju otvaraju ionske kanale što za posljedicu ima niži krvni tlak. Studija je objavljena u časopisu Cellular Physiology & Biochemistry.
Ovo otkriće moglo bi pomoći u kreiranju antihipertenzivnih lijekova koji bi potencijalno mogli poboljšati zdravlje milijuna ljudi diljem svijeta.
Prema Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, kontroliranje ili snižavanje visokog krvnog tlaka može pomoći u prevenciji kroničnih bolesti bubrega, srčanih udara, zatajenja srca i moguće demencije.
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da gotovo polovica svih odraslih osoba u SAD-u ima hipertenziju te da je to stanje bilo odgovorno za smrt oko pola milijuna ljudi u zemlji tijekom 2018. godine. S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da više od milijarde ljudi širom svijeta ima hipertenziju.
Istraživači su otkrili da katehini u zelenom čaju aktiviraju određenu vrstu kalijevih ionskih kanala, nazvanu KCNQ5. Studija je potvrdila da dva katehina iz čaja opuštaju i šire arterije aktivirajući KCNQ5 ionski kanal, piše Medical News Today, a u konačnici to dovodi do nižeg krvnog tlaka.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar