« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
MMMM

Čaj od lavande - čudesan napitak

Lavanda kao kraljica mediteranskog bilja od davnina se koristi se u njezi cijelog tijela, u medicinske svrhe i u kulinarstvu

Čudesni grm...
Čudesni grm... (Arhiva)
Više o

lavanda

,

čaj od lavande

Lavanda je porijeklom je iz sjeverne Afrike i s planinskih područja Mediterana, a u današnje doba najčešće se koristi za proizvodnju eteričnih ulja koje se dobiva destilacijom cvjetnih klasova određenih vrsta lavande.

Ulje sekupini. koristi u kozmetici, a vjeruje se da ima i jak zdravstveni učinak, no s njim valja biti oprezan jer je toksično ako se proguta.

Ljekovitost lavande

Osim eteričnih ulja i kao začin, lavanda se koristi i u obliku čaja koji ima mnoga ljekovita svojstva.

Olakšava probavu - kao što pomaže kod menstrualnih grčeva, čaj od lavande ublažava i grčeve u crijevima i želucu. Osim toga, dobro djeluje i protiv nadutosti, poboljšava funkciju jetre te pomaže kod oslabljene funkcije žući.

Poboljšava san - iako ne postoje posebna istraživanja o učinku čaja od lavande na kvalitetu sna, studije o drugim vrstama lavande pokazuju obećavajuće rezultate. Naime, jedna studija na 158 novopečenih majki u postporođajnom razdoblju pokazala je da su žene koje su 10 puta duboko udahnule miris lavande četiri dana u tjednu tijekom osam tjedana imale značajno bolju kvalitetu sna od onih u placebo s

Pomaže kod anksioznosti - neka istraživanja tvrde da neki spojevi u lavandi mogu stimulirati aktivnost u određenim područjima mozga i utjecati na prijenos impulsa između moždanih stanica na načine koji podižu raspoloženje i proizvode umirujući učinak. Ti spojevi su primjerice cineol, linalool, ocimen, linalil acetat, lavandulol acetat i kariofilen.

Pomaže pri lakšem disanju - čaj od lavande može pomoći onima koji imaju problema s disanjem otvaranjem dišnih putova. Protuupalna svojstva lavande smiruju upaljene mišiće u grlu i prsima, tako olakšavajući disanje. Antibakterijska svojstva čaja od lavande također pomažu eliminirati bakterije koje mogu uzrokovati prehladu i začepljenost dišnih putova.

Ublažava menstrualne grčeve - menstrualni grčevi mogu uvelike utjecati na kvalitetu života žene jer bol ne dopušta nikakve druge aktivnosti, što zna biti iscrpljujuće. No, udisanje eteričnog ulja lavande i/ili konzumiranje čaja od lavande tijekom menstruacije može umiriti područje maternice i smanjiti grčeve, što je potvrdilo i jedno istraživanje.

Stoga... napravite si čaj ;)

03.02.2022. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.02.2022. 18:02
    super caj
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh