« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ZELENO SVJETLO

Josipović: Uhićenje Polančeca je stvar pravosuđa

POGLEDAJTE VIDEO - Predsjednik je podržao slanje još 20 hrvatskih vojnih instruktora u Afganistan, a odgovarao je i na druga aktualna pitanja

(Davor Pongračić/Cropix/Infopunkt)
Više o

NATO

,

Damir Polančec

,

Ivo Pukanić

,

hrvatski vojnici Afganistan

,

Ivo Josipović

,

Alen Ajkić

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović podupro je u četvrtak slanje dodatnih 20 hrvatskih vojnih instruktora u Afganistan ocijenivši da će Hrvatska time ojačati svoju poziciju u NATO-u, a pritom se neće pogoršati sigurnost hrvatskih vojnika u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

"Ja tu inicijativu podržavam... Hrvatska će, ako Sabor to prihvati a nadam se da hoće, time ojačati svoju poziciju, nastaviti aktivnu i pozitivnu ulogu u Afganistanu pri čemu neće doći do pogoršanja sigurnosnih uvjeta za naše vojnike u toj zemlji", rekao je Josipović na konferenciji za novinare u povodu prve obljetnice ulaska Hrvatske u Sjevernoatlanski savez.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga ocijenio je da je suradnja Hrvatske sa saveznicima u prvoj godini članstva više nego korektna i ustvrdio da Hrvatska nije izložena nikakvim pritiscima. Po njegovim riječima, odluke o sudjelovanju u mirovnim misijama donose se sukladno potrebama i mogućnostima.

Govoreći o prvoj godini članstva u NATO-u, Josipović je rekao da Hrvatska sjedi za istim stolom na kojem se raspravlja i donose odluke o najvećim sigurnosnim izazovima današnjice.

Ocijenivši da članstvo u NATO-u daje najviša sigurnosna jamstva koja neka država uopće može dobiti, Josipović je podsjetio na temeljno načelo savezništva, princip kolektivne obrane iz članka 5. Sjevernoatlanske povelje po kojem se napad na jednu članicu smatra napadom na sve njih i podrazumjeva pomoć članica.

Govoreći o koristima članstva, Josipović je rekao da je Hrvatska na raspolaganje dobila obrambene sposobnosti koje kao mala zemlja ne bi mogla razviti te izravne izravne i neizravne gospodarske učinke, od kreditnog rejtinga do različitih poslova vezanih za funkcioniranje toga saveza 28 zemalja.

Zaključio je da stavovi i interesi Hrvatske, kao članice NATO-a, imaju veću težinu u regiji i na širem međunarodnom planu te vjeruje da će se i susjedne zemlje, koji nisu članice NATO-a, uskoro pridružiti Savezu što je u skladu s hrvatskom vanjskom politikom.

Josipović je odgovarao i na druga aktualna pitanja, kao što je uhićenje bivšeg podpredsjednika vlade Damira Polančeca. Naglasio je da je to uhićenje stvar pravosuđa.

Ocijenio je i objavljivanje SMS poruka s mobitela pokojnog suvlasnika i urednika tjednika Nacional Ive Pukanića, te slučaj teškog ozlijeđivanja 20-godišnjeg Alena Ajkića, koji se u Karlovcu sukobio s policajcima u civilu.

Josipović kaže kako zapravo nije ni pročitao sporne SMS poruke, ali da nije dobro da se privatne poruke objavljuju bez pravilne procedure. Za Alena Ajkića kaže da prema slikama u novinama taj mladić ne izgleda dobro te da se svaki takav slučaj mora dobro istražiti. (hina/metro-portal/Infopunkt)

01.04.2010. 13:07:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh