« Život
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
KAKO SE FINANCIRAJU AMERIČKI RATOVI

C.I.A. - Agencija za uvoz kokaina

Povećanje dostupnosti droge u SAD-u i Europi, te globalna trgovina drogom idu ruku uz ruku s imperijalističkom vojnom ekspanzijom diljem svijeta

Central Intelligence Agency
Central Intelligence Agency (Wikipedia)
Više o

SAD

,

CIA

,

kokain

,

međunarodna trgovina drogom

,

ratovi

Borba protiv droge jest samo jedna farsa.  List ˝Mercury News˝ iz San Josea,  otkrio je kako su agenti CIA-e prodali stotine tona kokaina u SAD-u tijekom sukoba u Nikaragvi, kako bi financirali tzv. Contrase (paramilitarnu vojnu skupinu ustoličenu od strane SAD-a kojoj je cilj sabotaža  Sandinističke revolucija). Izvješće objašnjava kako su se vođe Contrasa susretali s agentima CIA-e i planirali operaciju. Droga je transportirana pomoću vojnih zrakoplova u Teksas.                        

Droga je prvo distribuirana u crnačke četvrti Los Angelesa, a od tamo diljem Amerike. Ranih 1980-tih, kokain i crack su poharali mnoge četvrti američkih gradova, stvarajući epidemiju opće apatije i ravnodušnosti naspram represivnog državnog sustava. CIA je tada nosila nadimak ˝Agencija za uvoz kokaina˝.

U SAD-u se broj konzumenata povećao sa 6 milijuna 1974., na oko 25 do 30 milijuna 1985. Od tih konzumenata 75 posto ih se smatralo ovisnicima. Rezultati istraživanja provedenog 1982. pokazali su kako je prosječna dob konzumenata 30 godina, 50 posto ih je imalo dohodak iznad 25,000 dolara godišnje, uglavnom višeg obrazovanja. No 1987., nakon intervencije CIA-e, prosječna dob konzumenata bila je niža od 25, a samo ih je 15 posto imalo dohodak veći od 25,000 dolara godišnje, dok je 12 posto imalo istu razinu obrazovanja.

Novinar Gary Webb iz ˝Mercury Newsa˝ 2002. Je objavio da je CIA ključni organizator trgovine oružjem i drogom kako bi se financirao američki prljavi rat protiv Nikaragve, kroz transportne mreže u Kostariki, Hondurasu i El Salvadoru.  CIA je autorizirala kokainske operacije u Americi. Početkom 1980-tih, bilo je poprilično skupo uvoziti drogu, s obzirom da nisu postojale sigurne rute za velike količine. Iz tog razloga je mreža Contrasa povezana s kolumbijskim kartelima. Kolumbijski diler Juan Norwin Meneses uspio je uspostaviti transport dorge u SAD, skoro 200 tona godišnje, uz niže cijene.  Velika ponuda, čak i lošije kvalitete,  rezultirala je da kokain postane popularan i u siromašnim četvrtima, i to u obliku cracka. Rezultat je bio devastirajući. Ovisnost je bila 20 puta jača u odnosu na kokain, a cijena mnogo jeftinija.

I dok je američka administracija sredinom 1980-tih lansirala jaku kampanju kojom bi se mladi uputili na opasnosti od droge, četiri organizacije, DEA, Customs, Sheriffs Department te Kalifornijski biro za narkotike, objavile su kako su istrage o distribuciji droge u SAD-u sustavno sabotirane od strane CIA-e, u svrhu ˝nacionalne sigurnosti˝.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako je trenutno 44 milijuna ljudi u SAD-u ovisno o kokainu. UN procjenjuje da se konzumacija heroina također povećala s obzirom na uzgoj u Afganistanu, te povećani uvoz iz Kolumbije posljednjih godina,  a uzimajući u obzir američku invaziju na Afganistan te Plan Colombia (još jedan oblik invazije).

Povećanje droge u SAD-u kao i globalne trgovine drogom usko je povezano s njihovom vojnom ekspanzijom diljem svijeta. S novcem koji nastaje od trgovine drogom koju provodi CIA, mogu se financirati skoro svi prljavi ratovi koje ova država vodi protiv drugih zemalja koje nisu povezane s kapitalističkim sustavom.

18.11.2010. 21:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh