« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
MISTERIJ

Bugarske željeznice izgubile 1000 vagona

Bugarski ministar prometa Ivailo Moskovski zatražio je istragu nakon revizije koja je pokazala da u državnoj željeznici nedostaje oko tisuću vagona

Više o

Bugarska

,

korupcija

,

željeznica

,

nestanak

,

vagoni

Tisuću vagona prezadužene bugarske državne željezničke kompanije tajanstveno je nestalo, objavio je u srijedu ministar prometa Ivailo Moskovski i zatražio istragu.

"Željeznice imaju manjak od tisuću vagona, no oni se još smatraju aktivom kompanije", izjavio je ministar u intervjuu za Dnevnik 24 sata. Naglasio je da je zatražio sudsku istragu zbog sumnje na korupciju.

Nekoliko stotina bugarskih vagona ostalo je napušteno u u Srbiji 90-ih godina, pošto se njima dopremala nafta i druga roba u vrijeme kada je međunarodna zajednica nametnula embargo protiv režima Slobodana Miloševića, podsjetio je nedavno ministar financija Simeon Džankov.

Drugi su vagoni vjerojatno ukradeni te izrezani i prodani kao sirovina za recikliranje, piše tisak.

Do prije godinu dana, tvrtke za reciklažu mogle su od privatnih osoba otkupljivati svaku vrstu metala, čak tračnice, prometne znakove, stupove za semafore pa i visokonaponske kablove.

Takva aktivnost prikupljanja i prodaje metala vrlo je raširena u najsiromašnijoj članici Europske unije i njome se bavi ponajviše romska zajednica.

Vlada pritišće bugarske željeznice, opterećene dugom od 394 milijuna eura, da provedu reforme što je uvjet za odobrenje zajma od 240 milijuna eura Svjetske banke.

Uvjeti za odobrenje zajma su temeljito restrukturiranje bugarskih željeznica, smanjenje broja zaposlenih i zamrzavanje plaća.

12.10.2011. 15:33:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh