« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
JACO, ČITAJ OVO

EU nije zadovoljna borbom Bugarske i Rumunjske protiv korupcije

Iako su još davne 2007. godine postale članice EU, ove dvije zemlje ostaju pod nadzorom zbog nedovoljnog truda oko provođenja ključnih reformi

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Bugarska

,

Rumunjska

Unatoč činjenici da su već gotovo 5 godina članice Europske unije, Bugarska i Rumunjska još uvijek nisu napravile sve kako bi efikasno provele reforme za borbu protiv korupcije i osnaživanja pravosuđa te ostaje na snazi nadzorni mehanizam koji im je priključenjem nametnut, piše Hina.

Bugarska i Rumunjska ušle su u EU 1. siječnja 2007. i tada je, s obzirom da u području pravosuđa, naročito u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala nisu ispunjavale tražene standarde, uveden mehanizam za praćenje tzv. Mehanizam za verifikaciju i suradnju (CVM).

"Vijeće ističe da mehanizam za verifikaciju i suradnju ostaje i dalje prikladno sredstvo za potporu Bugarskoj i Rumunjskoj u njihovim reformskim naporima kako bi postigle konkretne i trajne rezultate sukladno postavljenim ciljevima. U očekivanju željenih rezultata, taj mehanizam i dalje ostaje", kaže se u zaključcima Vijeća za opće poslove, koje čine ministri vanjskih poslova ili ministri za europska pitanja zemalja članica.

Vijeće poziva obje zemlje da "u sljedećim mjesecima pojačaju napore" kako bi ispunile preporuke iz izvješća Europske komisije.

Vijeće također ističe da su obje zemlje u najvećoj mjeri završile zakonodavni posao na uspostavi odgovarajućeg pravosudnog sustava i da je sada naglasak na provedbi donesenih zakona.

Bugarska je pozvana da pojača napore kako bi postigla "uvjerljive rezultate u borbi protiv korupcije na visokoj razini te protiv organiziranog kriminala", dok Rumunjska treba procesuiranje korupcijskih slučajeva.

Bugarska i Rumunjska su jedine članice koje su i nakon ulaska u EU ostale pod nadzorom Europske komisije.

Komisija će sljedeće izvješće o napretku tih zemalja objaviti u ljeto 2012. godine.

12.09.2011. 17:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh