« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
PRIZNANJE

Kina napokon i službeno priznala Nacionalno prijelazno vijeće

Priopćenje objavljeno na internetskim stranicama ministarstva okončalo je tjedne neizvjesnosti kada će Peking službeno priznati ustaničke snage

Fotografija vijesti
Više o

Kina

,

Libija

,

Moamer Gadafi

Iako već neko vrijeme održava s pobunjenicima prijateljske odnose, Kina je tek danas i službeno priznala Nacionalno prijelazno vijeće kao legitimnu vlast libijskog naroda, piše Hina.

Priopćenje objavljeno na internetskim stranicama ministarstva okončalo je tjedne neizvjesnosti kada će Peking službeno priznati ustaničke snage koje su nadjačale pristaše Moamera Gadafija i preuzele vlast u Libiji.

Kina je uz Rusiju bila jedna od nekoliko utjecajnih zemalja koje nisu priznavale ustanike, a odnosi Pekinga s novom libijskom vlašću postali su još zategnutiji nakon otkrića da su kineski proizvođači oružja u državnom vlasništvu razgovarali s predstavnicima Gadafijeva režima o prodaji oružja.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu je sve probleme pokušao ostaviti u prošlosti objavljujući vijest o kineskom priznanju NTC-a.

"Kina priznaje Prijelazno vijeće kao vlast i predstavnika libijskog naroda i spremna je njim raditi kako bi promicali stabilnu tranziciju i razvoj kinesko-libijskih odnosa", rekao je Ma. "Nadamo se da će razni ugovori i sporazumi potpisani između Kine i Libije ostati na snazi i biti savjesno provedeni", rekao je Ma.

U kineskom priopćenju navodi se da je neimenovani čelnik libijskih ustanika izrazio zadovoljstvo kineskim priznanjem NTC-a i obećao da će poštivati prošle ugovore i sporazume te pozdravio kinesko sudjelovanje Kine u obnovi Libije.

Prošlog je tjedna kinesko ministarstvo vanjskih poslova priznalo da su kineske tvrtke koje proizvode oružje razgovarale s predstavnicima Gadafijevih vlasti u srpnju o prodaji oružja, ali je reklo da su pregovori održani iza leđa Pekinga i da nikada nisu rezultirali isporukama oružja.

12.09.2011. 19:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh