« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
KAO LIST PAPIRA

Budućnost 'gadgeta' - papirna računala i mobiteli

VIDEO: Zamislite iPhone koji možete savijati poput lista papira - e to vam je PaperPhone

PaperPhone
PaperPhone (YouTube)
Više o

računala

,

iPhone

,

e-ink

,

smartphone

,

PaperPhone

Ne tako davno razvijeno je prvo svjetsko 'papirno računalo' i sigurno će unijeti revoluciju u svijet interaktivnog računarstva. U to uvjerava profesor Roel Vertegaal, direktor Human Media Laba sa Queen's sveučilišta koji je stvorio PaperPhone kojega je pak najlakše opisati kao fleksibilni iPhone.

„Ovo je budućnost. Sve će biti ovakvo, i na pogled i na dodir, i to unutar sljedećih pet godina", rekao je Vertegaal.

„Ovo malo računalo funkcionira, izgleda i osjeti se na dodir kao list malog interaktivnog papira. Njime upravljate savijajući ga u oblik mobitela, savijate kutove kako biste okrenuli stranice ili po njemu pišete olovkom", objašnjava profesor. Smartphone radi sve što može bilo koji drugi - sprema e-knjige, pušta glazbu, omogućuje pozive...

Zaslon mu je u dijagonale 9,5 centimetara izrađen u obliku tankog fleksibilnog E Ink filma. Činjenica da je fleksibilna zaslona, ovo računalo ili smartphone je mobilnije i praktičnije za nositi od bilo kojeg drugog gadgeta danas. Doslovno ga možete staviti u džep i na njemu sjediti bez ikakvih problema.

Vertegaal planira svoj izum predstavit svijetu detaljnije 10. svibnja na konferenciji Računalno-ljudske interakcije CHI 2011 (Computer Human Interaction) u Vancouveru koju organizira ACM (Association of Computing Machinery). Uredi bi u budućnosti mogli biti puno prostraniji jer je veličina papirnih računala pitanje ukusa - na njima je moguće raditi s velikim formatima dokumenata pa bi pisači (printeri) i kutije s pravim papirima u uredima mogli postati stvar prošlosti.

„Ured bez papira je ovdje; sve se može spremiti u digitalnom obliku, a sama računala možete naslagati jedna na drugi kao što biste činili s listovima, možete ih čak i bacati i dodavati po stolovima", rekao je Vertegaal. Novi izum započeo je revoluciju u stalnim nastojanjima da se proizvede što lakše, što tanje i što fleksibilnije računalo nove generacije. 

05.05.2011. 15:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh