« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SUOČAVANJE S NEPLODNOŠĆU

Budite sretni u braku i ako ne možete imati djecu

Kad "lijepe vijesti" izostaju dulje vrijeme, obitelj i rodbina počinju sa špekulacijama - ne dozvolite da vam brak počne pucati zbog toga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

brak

,

neplodnost

,

usvajanje djece

Ogroman broj svježe udatih mladih žena susreće se samo s jednim pitanjem - kad će djeca? Ovakva i slična pitanja sigurno su neizbježna, i to naročito tijekom prva tri mjeseca braka. No, kad „lijepih vijesti" nema već neko vrijeme, rodbina i obitelj počinju sa špekulacijama, a u slučajevima gdje je obitelj bez imalo takta i osjetljivosti vrlo lako je moguće da žena dobije i izravne insinuacije. Istina je da se većina parova kasnije odlučuje na djecu zbog karijere ili financijske situacije, ali nerijetko uopće ne mogu imati djecu jer je jedan od partnera neplodan.

Stres stvara pukotine. Zaboravite sad na pritisak društva i obitelji. Dovoljno je samo saznanje da par ne može mati djecu da stres postane nepodnošljiv. Prvo se javlja nevjerica, zatim tuga. Ovi osjećaji lagano nagrizaju brak u kojem seks postaje mehanički.

Vrijeme je za pomoć. Ukoliko ste u sličnoj situaciji i ne možete međusobno riješiti probleme i pronaći razumijevanje, nije sramota obratiti se stručnjacima, bilo da se radi o liječniku ili psihologu. Činjenica da je jedan od partnera neplodan predstavlja velik teret kojeg ta osoba ne može lako podnositi.

Tko kaže da ne možete? Usvajanje je inače za dijete bez roditelja možda jedini put k boljoj budućnosti, a čest je slučaj da predstavlja i pravi blagoslov za parove koji ne mogu imati djecu. Nije potrebno previše mudrovati i istraživati da bi se to potvrdilo - dovoljno je da pitate samo jedan par roditelja koji je usvojio dijete koliko im je život bolji sad kad imaju obitelj.

Šira slika. Iako predstavlja težak udarac za brak, neplodnost nije kraj svijeta. Pa čak i da ne žele usvojiti, postoje brojni načini da bračni sudružnici ostanu povezani. Razvijanjem novih interesa, zajedničkim aktivnostima, druženjem i putovanjima partneri mogu očuvati duhovnu i tjelesnu povezanost.

Prihvaćanje i uklapanje. U slučaju da postoje medicinska rješenja, ne treba odustajati. Ako ne postoje, važno je da se realnost prihvati takvom kakva je i da se osobe ne povlače u sebe i ne udaljavaju od drugih. Kad tad će doći do susreta s ljudima koji imaju djecu, i što onda? Koliko dugo se ovakve društvene situacije mogu izbjegavati? Partneri još uvijek imaju jedno drugo i trebali bi svu energiju usmjeriti na učvršćivanje veze koja ih drži zajedno.
27.02.2010. 10:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh