« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
SAVJETI

Budite se umorni? Evo što trebate jesti!

Jedna od glavnih nuspojava nedovoljne količine sna je povećavanje apetita, što je posljedica neuravnoteženog odnosa hormona grelina i leptina čiji je zadatak kontrola gladi

Neispavanost - recept za pretilost
Neispavanost - recept za pretilost (Shutterstock)
Više o

umor

,

buđenje

,

nedovoljno sna

Dobar san važan je ne samo za raspoloženje već i za zdravlje, a to zahtijeva najmanje sedam sati neprekinutog sna kako bi se organizam pripremio na novi dan. No, ne ide nam baš - gotovo 30 posto odraslih uspije odspavati manje od šest sati dnevno, pokazuju statistike National Health Interview Survey.

Jedna od glavnih nuspojava nedovoljne količine sna je povećavanje apetita, što je posljedica neuravnoteženog odnosa hormona grelina i leptina čiji je zadatak kontrola gladi. Pojednostavljeno, to znači da smo manje svjesni koliko smo siti, dok nam je glad pojačana, što je savršen recept za prejedanje.

Evo pet savjeta koji će vam pomoći savladati pomahnitale hormone i stvarno povratiti snagu nakon prekratkog sna: 

Izbacite prerađenu hranu i pića - puni su šećera i zapravo vam neće pomoći u povećanju energije. Možda ćete osjetiti kraći nalet energije nakon što pojedete nešto slatko, ali ćete vrlo uskoro doživjeti drastičan pad energije

Manji obroci - jedite manje, učestalije obroke. Kad se obroci uzimaju svaka tri do četiri sata, to održava stabilnu energiju.

Međuobroci - jedno tvrdo kuhano jaje i komad nekog voća povrće i humus, neko voće s malo kikiriki putera, 30 grama badema ili oraha i voće, 30 grama svježeg sira i 60 g grožđa, grčki jogurt s cimetom i bobičastim voćem

Kombinacije - energiju podižu kombinacije koje sadrže proteine i kompleksne ugljikohidrate sa zdravim masnoćama. To su energetske bombe. 

Zdrava hrana - zdrave opcije za obroke su, recimo zobene pahuljice s mljevenim lanom, borovnicama i orasima, integralni tost s avokadom i jajetom, omlet s povrćem i integralnim tostom ili porcijom voća, salata s piletinom, miješanim povrćem i lećom, u dresingu od maslinovog ulja i octa pečena riba s blanširanim zelenim povrćem i pečenim batatom.

19.09.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh