« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
BRZO I JEDNOSTAVNO

Brzi umaci koje ne treba kuhati

Nemate vremena za kućne specijalitete? Iskušajte tri umaka za čije pripremanje vam neće biti potrebno više od pet minuta

Umak može biti ukusan, svjež i hladan
Umak može biti ukusan, svjež i hladan (Carlos Porto/FreeDigitalPhotos)
Više o

jela

,

umak

,

brzi umaci

,

umak od đumbira

,

salsa

U vrućim proljetnim i ljetnim popodnevima nema ništa bolje od dolaska kući i sjedanja za stol na kojem vas čeka ukusno jelo i malo osvježenja. Međutim, nije da uvijek imamo vremena pripremati nešto kad dođemo s posla i nije uvijek slučaj da imamo nekoga tko će nas s jelom dočekati.

Ako vam je muka od kupovnih, polupripremljenih i na kraju nezdravih jela, možda je vrijeme da iskušate neke od ovih petominutnih umaka koje ne treba kuhati a koji su ukusni onoliko koliko su i jednostavni za pripremiti.

Umak od đumbira, kikirikija i kokosa

Ovaj začinjeni, ukusni i aromatičnu umak idealan je za one koji vole indijsku kuhinju. Sjajno se slaže pilećim prsima, špagetima ili tjesteninom, a možete ga preliti i samo preko povrća i tako jesti.

Sastojci:

  • 6 žlica kokošjeg temeljca
  • 3 žlice niskokaloričnog kokosova mlijeka
  • 3 žlice maslaca od kikirikija
  • 1 žlica octa
  • 1 žlica sojina umaka s niskim udjelom natrija
  • 1 žlica svježe mljevenog đumbira
  • 2 žlice tabasca ili chilli umaka

Postupak:

Pomiješajte sve sastojke i mutite dok smjesa ne postane kremasta. Umak možete držati u frižideru do četiri dana

Umak od svježe rajčice Salsa Crudo

Možete ga posipati po krumpirima, povrću i tjestenini. U njemu nema konzervansa, ne treba ga kuhati i uopće nije težak za napraviti.

Sastojci:

  • četiri ili pet većih rajčica
  • 1 režanj češnjaka, sjeckan
  • 35 grama isjeckanog peršina
  • 35 grama isjeckanog bosiljka
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • prstohvat soli, crvene paprike i svježe mljevenog crnog papra

Postupak:

Kao i u prethodnom receptu, pomiješajte sve sastojke. Neka smjesa odstoji 30-ak minuta na sobnoj temperaturi. Tada je spremna za jelo.

Španjolska Salsa Fresca

Iznimno jednostavan umak za pripravu, začinjen i ukusan, idealan uz ribu ili pileća prsa.

Sastojci:

  • četiri ili pet većih rajčica
  • 1 manji (crveni) luk
  • 1 ljuta papričica jalapeno
  • 2 režnja češnjaka, usitnjena
  • 2 žlice soka od limete
  • 2 žlice maslinova ulja
  • Prstohvat soli, crnog papra i origana

 

Postupak:

Rajčice propasirajte. Pomiješajte sve sastojke osim rajčica i dobro izmiješajte. Dodajte rajčicu i opet izmiješajte. Ostavite na sobnoj temperaturi neka odstoji 15 minuta.

13.08.2012. 17:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh