« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
1MBIT/S

Brzi širokopojasni internet u Finskoj postao pravom

Finska je prva zemlja na svijetu koja je brzi internet proglasila pravom; poslužitelji ga moraju ponuditi svim stanovnicima bez iznimaka

internet
internet (Shutterstock)
Više o

internet

,

Finska

,

pravo

Finska je vlada u četvrtak obvezala internetske poslužitelje da osiguraju svim stanovnicima pristup brzom internetu, čime je Finska postala prva zemlja u svijetu koja je pristup širokopojasnom internetu proglasila pravom.

"Danas (četvrtak) je stupila na snagu obveza univerzalnog pristupa internetu brzinom od jednog megabita u sekundi (1 Mbit/s)", izjavio je Olli-Pekka Rantala, direktor službe za telekomunikacije u ministarstvu prometa i veza. "Mislim da smo postali prva zemlja na svijetu koja je pristup širokopojasnom internetu proglasila pravom", rekao je Rantala.

>> Opstanak interneta ovisi o podvodnim kablovima

Od 1. srpnja internetski poslužitelji dužni su ponuditi priključak brzine 1 Mbit/s svim kućanstvima u Finskoj, gdje god oni bili, uključujući tu i daleki sjever zemlje. Ta obveza, međutim, ne vrijedi za drugu kuću, drugi stan ili vikendicu, već samo za glavno prebivalište, objavila je na svojoj internetskoj stranici finska uprava za telekomunikacije.

>> Pristup internetu kao osnovno ljudsko pravo?

Vlada je, osim toga, objavila program povezivanja svih finskih kućanstava optičkim kablovima do 2015. godine. (hina/metro-portal)

01.07.2010. 18:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh