« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
PRIPAZITE

Brze dijete treba izbjegavati u širokom luku

Trebali bi postaviti ostvarive ciljeve za gubitak težine koji bi omogućili održavanje manje težine i izbjegavanje jo-jo efekta

Ne ide to brzo...
Ne ide to brzo... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

brze dijete

Brze dijete tražena su roba - koliko se puta vama dogodilo da ste "morali" skinuti par kilograma u par dana kako bi stali u neku skupu odjeću za neki važan događaj? Ne jednom, sigurno, a u takvim se situacijama uvijek pribjegava brzinskim rješenjima koja traju kratko, jer se izgubljeni kilogrami vrate u rekordnom roku.

No, pritom sebe stavljate u smrtnu opasnost, vjerovali ili ne, jer pretilost i trajno povišeni krvni tlak, kolesterol i povišeni šećer u krvi već su dugo povezani s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara te smrti zbog tih uzroka, kaže voditelj istraživanja dr. Seung-Hwan Lee s katoličkog sveučilišta u Seulu.

No manje se znalo o tome što se događa kad ti metabolički faktori rizika osciliraju, posebice kad nisu postavljene dijagnoze poput šećerne ili hipertenzijske bolesti, kaže Lee.

Istraživanje je pokazalo da, u usporedbi s ljudima čija težina, tlak, kolesterol i razine šećera u krvi nisu oscilirali oni s najvećim oscilacijama imali su 2,3 puta veće izglede da umru tijekom istraživanja i više od 40 posto veće izglede za srčani ili moždani udar.

"Za pacijente bilo bi mudro da izbjegavaju stalno gubljenje i dobivanje na težini kako bi im kardiovaskularni sustav bio zdrav", kaže Marie-Pierre St-Onge sa sveučilišta Columbia u New Yorku.

Pretile osobe to ne bi trebalo obeshrabriti od pokušaja da izgube na težini, kaže St-Onge koja nije bila uključena u studiju.

Umjesto toga trebali bi postaviti ostvarive ciljeve za gubitak težine koji bi im omogućili da održe nižu težinu i izbjegnu jo-jo efekt.

"Dobivanje na težini predstavlja stres za organizam što može povećati rizik od srčanih i moždanih udara", dodaje St-Onge. "Konačni cilj nije održavanje pretilosti nego održavanje normalne težine tijekom čitavog života".

U okviru studije znanstvenici su proučavali učinak oscilacija metaboličkih faktora rizika većih od pet posto. Posebno su proučavali učinak dobivanja a posebno gubitka težine.

Velike oscilacije u metaboličkim faktorima rizika, bilo da se radi o njihovu povećanju ili padu, bile su povezane s većim rizikom od smrti tijekom istraživanja, navodi se u radu objavljenom u časopisu Circulation.

Claude Bouchard iz biomedicinskog istraživačkog centra Pennington u Baton Rougeu u Louisiani kaže kako bi pacijenti trebali drukčije gledati na težinu u odnosu na drugemetaboličke faktore rizika.

Krvni tlak, kolesterol i šećer u krvi trebali bi ostati u zdravom rasponu za optimalno zdravlje srca i krvožilnog sustava, kaže Bouchard koji nije sudjelovao u istraživanju.

Uz iznimku starijih osoba, pretile osobe i dalje bi trebale nastojati izgubiti na težini čak i ako bi to značilo da drugi parametri osciliraju dosta u tom razdoblju, kaže Bouchard.

"Nema uvjerljivih dokaza da je loše za zdravlje pretilih osoba da pokušaju izgubiti na težini čak i kad posrnu i pokušaju iznova i iznova", kaže Bouchard. "Većina dokaza sugerira da postizanje niže tjelesne težine čak i kad to traje ograničeni broj mjeseci ima pozitivne učinke na metabolizam većine ljudi".

07.10.2018. 15:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh