« Žene
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
JESTE LI ZNALI?

Brza hrana i nedostatak voća rade probleme sa začećem

Jedan od šest parova uvijek ima problema sa začećem zbog čega se najprije preporučuje promijeniti prehranu.

Pazite što jedete ako želite djecu
Pazite što jedete ako želite djecu (Pixabay)
Više o

žene

,

voće

,

brza hrana

,

začeće

Izbjegavanje voća može imati opasne posljedice za žene, pokazalo je istraživanje. Posebno ako pritom jedu mnogo namirnica iz brze prehrane.

Australska studija dokazala je da je ženama koje u mjesec dana pojedu 3 ili manje komada voća potrebno 50% više vremena da zatrudne.

Osim voća, analizirala se i konzumacija „fast fooda", a pokazalo se da je ženama koje manje jedu takvu vrstu hrane u prosjeku bilo potrebno mjesec dana manje da ostanu u drugom stanju. Žene koje su brzu hranu, bez obzira je li bila spremljena kod kuće ili kupljena u restoranu, jele čak i četiri puta tjedno, trebale su puno više vremena za začnu.

Jedan od šest parova uvijek ima problema sa začećem zbog čega se najprije preporučuje promijeniti prehranu. Postoji mnogo mitova koji tvrde da se pritom voće treba izbjegavati, što je potpuno netočno.

Spomenuta australska studija ispitala je 5 598 žena o njihovim prehrambenim navikama prije prvog posjeta liječniku prije začeća. Od ukupnog broja parova koji su sudjelovali u istraživanju, njih 468 (8%) proglašeni su neplodnima, a njih 2 204 (39%) uspjelo je začeti u razdoblju od mjesec dana.

Kada su počeli pratiti utjecaj prehrane na plodnost, otkrili su da je izbjegavanje voća umanjuje za 8% do 12%, a kod žena koje jedu brzu hranu plodnost se smanjuje za 8% do 16%.

Voće je antioksidans, puno je vitamina i fitokemikalija pa se ne bi smjelo trpati u isti koš sa šećerima i umjetnim sokovima, upozoravaju liječnici. Baš suprotno, voće bi se trebalo ukomponirati u svakodnevne obroke, bez obzira planiramo li dijete ili ne.

Piše: Andrea Holi
04.05.2018. 16:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh