« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
NOVA DIJETA

"Fast diet" novi hit u Velikoj Britaniji

Fast na engleskom znači "brzo" i "gladovati" - a ovu novu dijetu opisuju oba ta termina

Fotografija vijesti
Više o

brza dijeta

,

Dukan dijeta

,

dijeta 5/2

,

Fast diet

,

Michael Mosley

,

5:2 dijeta

,

dijeta za muškarce

Knjiga "The Fast Diet" koja se pojavila sredinom siječnja u Velikoj Britaniji, a prošloga tjedna u Sjedinjenim Državama, brzo je zasjela na prvo mjesto Amazonove liste najprodavanijih knjiga. Kažu da se prodaje kao "vrući kolači" (kod nas bi rekli "kao halva"), a zanimljivo je te vruće kolače slobodno možete jesti dok ste na dijeti.

Dijeta ima već nekoliko nadimaka, a najpoznatiji je "5/2 dijeta" koji opisuje vremenski režim dijete - pet dana jedete i pijete što god želite, a zatim dva dana postite.

Post u ovom slučaju nije potpun već su dozvoljena dva obroka od otprilike 250-300 kalorija dnevno (ukupno 500 za žene, a 600 za muškarce".  U praksi to izgleda kao dva jaja i komad šunke za doručak i tanjur ribe kuhane na pari i povrća za kasniji obrok - ručak/večeru.

Jedan od autora knjige je Dr. Michael Mosley, poznati novinar koji piše o zdravstvenim temama, čest gost BBC-a. Dr Mosley objašnjava da je dijetu osmislio prošle godine kada je napravio i dokumentarac o svojem iskustvu s dijetom. Nije se dobro osjećao, patio je od povećanog šećera u krvi i visokog kolesterola, osjećajći da ima i problema s tjelesnom težinom. Mada zapravno prema BMI pokazateljima nije spadao u ugroženu skupinu, uplašio se jer mu je otac s 73 godine umro od dijebetesa, te je smatrao da je u svojoj 55. godini života krajnje vrijeme da nešto poduzme ne želili li krenuti očevim stopama.

Dijeta je posebno popularna među muškarcima jer ju je lako uklopiti u radni raspored, zbog nje ne pati društveni život i ne osjećaju se poput mučenika na što su žene, na žalost, već navikle. Također, parovi je vole prakticirati zajedno.

Bez obzira na sve hvale praktirača dijete (dr. Mosley ima 24 tisuća pratitelja na Twitteru), britanski The National Health Service, javna institucija za zdravstvo, na svojim je internetskim stranicama objavila upozorenje da "unatoč svojoj popularnosti, postoji puno nedoumica u vezi s naizmjeničnim gladovanjem s obzirom na nedostatak dokaza o njezinoj korisnosti za zdravlje i učinkovitosti. Navode i neke nuspojave poput neugodnog zadaha, nervoze, dehidriranosti i iritabilnosti.

Britanci pak za kritike ne mare, dijeta je sve popuranija, već je tiskano nekoliko kuharica, a i jedan od najuglednijih kritičara koji pišu o hrani poput Hugha Fearnley-Whittingstalla, hvali ovu dijetu, tvrdeći da je za samo šest dana gladovanja izgubio više od četiri kilograma te da se osjeća fantastično. 

Hoće li ova dijeta prestići po popularnosti mega-popularnu Dukan dijetu, vidjet će se. Ne znamo je li jednako učinkovita, ali svakako je znatno manje frustrirajuća.

20.03.2013. 13:16:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh