« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
LIJEK?

Bruxelles potpisao predugovor o nabavci cjepiva s Novavaxom

Europska komisija je u srijedu priopćila da je s američkom farmaceutskom tvrtkom Novavaxom potpisala predugovor o kupnji 200 milijuna doza njezina cjepiva

Novi ugovori...
Novi ugovori... (Arhiva)
Više o

EU

,

cjepivo

,

Novavax

"Novi dogovor s Novavaxom proširuje naš portfelj cjepiva dodajući još jedno cjepivo na bazi proteina, a ta je platforma pokazala dobre rezultate tijekom kliničkih ispitivanja", rekla je u priopćenju povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Na temelju ugovora s Novavaxom zemlje članice moći će kupiti do 100 milijuna doza Novavaxova cjepiva, uz mogućnost nabavke još 100 milijuna doza u 2021., 2022. i 2023. pošto se završe ispitivanja i EMA ga odobri kao sigurno i djelotvorno.

Zemlje članice moći će usto donirati cjepivo zemljama s niskim i sa srednjim dohotkom ili ga preusmjeriti drugim europskim zemljama.

"Dok se Europom i svijetom šire nove inačice virusa, novi ugovor potpisan s kompanijom koja već, i to uspješno, ispituje svoje cjepivo za te varijante, dodatna je zaštita za naše stanovništvo", istaknula je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

"On proširuje naš obiman portfelj cjepiva, u interesu Europljana i naših partnera u čitavom svijetu", dodala je.

Ovo je sedmi takav ugovor Komisije koja pregovara u ime dvadeset sedmorice. EU je dosad potpisao ugovor s AstraZenecom, Sanofi-GSK-om, Janssen Pharmaceuticom (Johnson&Johnson), BioNTechom-Pfizerom, CureVacom i Modernom, a trenutačno je u pregovorima s francusko-austrijskom Valnevom.

EU je cijepio 50 posto stanovništva, pokazuju podatci agencije France Pressea, cjepivom BioNTecha-Pfizera, Moderne, AstraZenece i Johnson&Johnsona, jedinima koje je EMA dosad odobrila.

Početkom svibnja potpisan je novi ugovor s BioNTechom-Pfizerom za nabavku dodatnih 1,8 milijarda doza.

06.08.2021. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh