« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
MINISTAR FUCHS:

Brucošima besplatan upis u prvu godinu studija

Upisnina za studente koji ne ispunjavaju svoje obveze trebala bi iznositi oko 1500 kuna

Radovan Fuchs
Radovan Fuchs (Marin Tironi/CROPIX)
Više o

upis na fakultet

,

besplatni studij

,

Radovan Fuchs

Ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs istaknuo je danas kako se svim studentima nastoji omogućiti besplatan upis na prvu godinu studija te im osigurati neplaćanje upisnina sve dok ispunjavaju svoje obveze.

Na konferenciji za novinare na kojoj se govorilo o novim zakonskim prijedlozima iz područja znanosti i visokoga obrazovanja sudjelovale su i ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak i prorektorica Sveučilišta u Zagrebu za znanost i tehnologiju Melita Kovačević.

Ministar Fuchs rekao je da će upisnina za one koji ne ispunjavaju svoje obveze iznosti oko 60 posto od prosječne hrvatske plaće (oko 1.500 kn), a za one koji pohađaju doktorske studije jednu prosječnu hrvatsku plaću.

Istaknuo je da se novim zakonskim prijedlozima ne ukida autonomija sveučilišta te dodao kako je vlada namjeravala formirati samo jedno tijelo koje bi radi transparentnosti nadziralo trošenje proračunskoga novca. "Takvo tijelo nema političkoga utjecaja", ustvrdio je napomenuvši kako sličan model postoji i u drugim zemljama.

Istaknuo je i kako zakon ne cijepa Sveučilište u Zagrebu te dodao kako on ostavlja mogućnost sveučilištima da o tomu sama odluče.

Ocijenio je i kako je ministarstvo u partnerskom odnosu sa zainteresiranim strana te dodao kako se sada radi na drugoj verziji zakona, istaknuvši da nije dobro pozivati na štrajk protiv nečega što još nije doneseno.

Po Fuchsovim riječima novi su zakoni nužni kako bi Hrvatska što kvalitetnije bila pripremljena za ulazak u EU. "Imamo suradnju i partnerski odnos s predstavnicima akademske zajednice", rekao je dodavši kako su u prosudbene skupine ušli izabrani predstavnici hrvatskih instituta te rektori i prorektori sveučilišta.

Ramljak je napomenula kako u skupine predstavnici nisu birani prijateljski nego su ravnatelji 25 instituta u prosudbene odbore izabrali svojih pet predstavnika. "Nismo nikakve tzv. radne skupine nego odgovorni ljudi", rekla je pozvavši zainteresirane na konstruktivan dijalog.

Komentirajući pismo profesora Pravnoga fakulteta prof. Ramljak je ocijenila kako joj se čini da je pismo pisano prije dva mjeseca tijekom kojih su radne skupine već odradile znatan dio posla.

Prorektorica Kovačević smatra kako zajednički treba iskoristiti prigodu te konsenzusom doći do dobrih zakonskih rješenja. "Ne postoji tajnost u radu prosudbenih skupina", rekla je istaknuvši da su rektori legitimni predstavnici svojih sveučilišta koji kolege o radu izvješćuju na rektorskim kolegijima.

25.01.2011. 15:08:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh