« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
LIJEČNICI:

Najviši stupanj opasnosti za starije osobe zbog hladnoće

Starije osobe pripadaju rizičnoj skupini posebno osjetljivoj na niske temperature, upozorava Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar

Zima
Zima (DeviantArt)
Više o

hladnoća

,

Dr. Andrija Štampar

,

starije osobe

Upozorenje najvišeg stupnja opasnosti za starije osobe u Hrvatskoj zbog niskih temperatura zraka i hladnoće objavio je danas Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar - Referentni centar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih, prenosi Hina.

Izlaganje niskim temperaturama, posebice rano ujutro i noću, trebaju izbjegavati osobe starije životne dobi, a posebice srčani bolesnici i oboljeli od respiratornih bolesti.

Naime, starije osobe zbog sniženoga bazalnog metabolizma te fizičke neaktivnosti i promjena u organima i organskim sustavima pripadaju rizičnoj skupini posebno osjetljivoj na niske temperature.

U upozorenju se podsjeća da odjeća treba biti slojevita, ne preuska, te da njezin vanjski sloj ne smije propuštati vjetar i vlagu. Ako se po hladnoći izlazi van, preporučuje se zaštititi glavu kapom i ruke rukavicama te prekriti usta šalom kako se ne bi izravno udisao hladni zrak. Važna je i topla i komotna obuća, bez visokih peta.

Ne ignorirajte drhtavicu, poručuje se i upozorava da je predugo izlaganje hladnoći i drhtavica znak za hitan povratak u kuću. Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenome i sve aktivnosti koje umaraju i uzrokuju ubrzano disanje na niskim temperaturama.

Kako bi se izbjegli padovi i lomovi, treba izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini.

Nužno je unijeti u organizam optimalnu količinu tekućine, posebice toplih napitaka, a izbjegavati alkohol i kofein.

Kako se starenjem gubi osjet promjena temperatura, preporučuje se pratiti vremensku prognozu i imati termostat u kući.

Osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju izbjegavati dugo stajanje i sjedenje, osobito prekriženih nogu, te cipele s visokom ili preniskom potpeticom.

Pojave li se simptomi poput trnjenja te gubitka osjeta uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć izabranog liječnika obiteljske medicine.

Građane se podsjeća da je tijekom hladnih mjeseci nužno češće kontaktirati starije osobe, koje uza se uvijek moraju imati osobne podatke, adresu stanovanja i broj telefona onoga kome se o njima može javiti, navodi se među ostalim u upozorenju.


25.01.2011. 15:12:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh