« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PLAN B

Brown spreman na ostavku ako se sastavi vlada s liberalima

Liberali su se brzo nakon ove najave izjasnili da će voditi pregovore s laburistima, a svoju ponudu su danas iznijeli i konzervativci

(Getty Images)
Više o

Gordon Brown

,

David Cameron

,

laburisti

,

konzervativci

,

Efrat Orbach

,

morski lav

,

Ivan Vrdoljak

,

Michael Koenigsfeld

Britanski Liberalni demokrati vodit će pregovore s Laburističkom strankom o mogućoj zajedničkoj vladi ali će nastaviti i pregovore s konzervativcima, rekao je u ponedjeljak čelnik Liberalnih demokrata Nick Clegg.

Clegg se izjasnio ubrzo nakon što se premijer Gordon Brown ponudio odstupiti s mjesta čelnika Laburističke stranke ako uspiju sadašnja nastojanja da se stvori nova vlada s Liberalnim demokratima.

Clegg je rekao da bi Brownova odluka "mogla biti važan element u tranziciji bez teškoća prema stabilnoj vladi".

"Ako postane jasno da se nacionalnom interesu, a to je stabilna i principijelna vlada, najbolje služi stvaranjem koalicije Laburističke stranke i Liberalnih demokrata, onda mislim da bih trebao napustiti tu dužnost, podržati vladu koja bi, po mojem gledanju, imala većinu u Donjem domu parlamenta", rekao je danas Gordon Brown.

Njegova je ponuda došla nakon što su četverodnevni pregovori liberala i konzervativaca došli do zastoja jer čelnik liberala Nick Clegg nije mogao biti siguran u punu potporu njegove stranke sporazumu s konzervativcima.

Laburisti koji žele ostati u vladi sada su ponudili "plan B" liberalima koji su ustrajali na promjeni vodstva ako se sklopi liberalno-laburistički savez.

No, britanska oporbena konzervativna stranka rekla je da je ponudila stvaranje formalne koalicije s Liberalnim demokratima.

"U dobroj vjeri dajemo ponudu Liberalnim demokratima za snažnu, stabilnu vladu sa znatnom parlamentarnom većinom, u koaliciji, i referendum o alternativnom glasačkom sustavu", rekao je novinarima pregovarač konzervativne stranke George Osborne.

Osborne je rekao da su se konzervativci složili u konačnim pregovorima s liberalima ponuditi referendum o alternativnom glasačkom sustavu istaknuvši da bi bilo "potpuno nedemokratski uvoditi promjene sustava glasovanja bez referenduma". (hina/metro-portal)

10.05.2010. 21:22:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh