« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
TRGOVINA ORUŽJEM

Brown i Sarkozy napali SAD zbog protekcionizma

To kako Sjedinjene Države postupaju prema europskim saveznicima nije pravi put, poručio je Nicolas Sarkozy

(Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

SAD

,

Nicolas Sarkozy

,

Gordon Brown

,

Francuska

,

protekcionizam

Francuski i britanski čelnici optužili su u petak Sjedinjene Države za protekcionizam jer Pentagon favorizira na međunarodnom natječaju američkog proizvođača za dobavu zrakoplova-cisterne za opskrbu gorivom u zraku.

Ustvrdivši da američko ministarstvo obrane favorizira američkog proizvođača Boeing, europski konzorcij EADS povukao se ovoga tjedna iz natječaja za posao vrijedan 35 milijardi dolara.

"To kako Sjedinjene Države postupaju prema europskim saveznicima nije pravi put", rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i dodao da Washington ne bi trebao pokazivati loš primjer želi li predvoditi u borbi protiv protekcionizma.

Britanski premijer Gordon Brown izrazio je razočaranost i rekao "vjeruje u slobodnu trgovinu, vjerujemo u otvorena tržišta, vjerujemo u otvorenu konkurenciju".

Pošto su svoju ponudu povukli EADS, Airbusova krovna tvrtka, te Northrop i Grumman, tvrtka Boeing ostala je jedini ponuđač za dobavu zrakoplova-cisterne.

Konzorcij na čelu s EADS-om dobio je ugovor za isporuku cisterni 2008., no Boeing je prosvjedovao i ugovor je bio otkazan prošle godine.

Sarkozy i Brown održali su konferenciju za novinare poslije sastanka u uredu britanskog premijera na kojem su se uglavnom usredotočili na gospodarstvo. Idući tjedan tako bi trebali postići kompromis oko bolnog pitanja hedge fondova. (hina/metro-portal)

12.03.2010. 18:26:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh