« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
brzojavi sućuti

Brojni političari izražavaju svoje žaljenje povodom smrti velike hrvatske političarke

Povodom odlaska jedne od prvaka borbe za slobodu Hrvatske brojni političari izrazili su svoju sućut dirljivim brzojavima obitelji i stranci Savke Dabčević-Kučar

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Hina)
Više o

Milan Bandić

,

Stjepan Mesić

,

Luka Bebić

,

Zoran Milanović

,

Jadranka Kosor

,

umrla Savka Dabčević- Kučar

,

brzojavi sućuti vlade

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u povodu smrti Savke Dabčević-Kučar uputio je njezinoj obitelji brzojav sućuti u kojem navodi da je s tugom primio vijest o smrti osobe koja je zauvijek stekla mjesto među prvacima borbe hrvatskoga naroda za njegovu slobodu, društvenu pravdu i građansku ravnopravnost.

Pridružujući se u sućuti mnogima koji su je poznavali i koji je s velikim poštovanjem pamte, želim istaknuti da je njezina smrt bez sumnje velik gubitak za Hrvatsku i hrvatski narod, čijem je napretku, blagostanju i slobodi dr Savka Dabčević-Kučar posvetila sav svoj politički i znanstveni rad, ističe predsjednik Mesić u brzojavu sućuti.

Od dana svoje mladosti, još tijekom antifašističke borbe, prihvativši ideje nacionalne i građanske jednakosti te socijalne pravde, nakon rata s vremenom je i kao političar i kao znanstvenik postala promicatelj demokratizacije i zagovornik nacionalne ravnopravnosti u bivšoj državi te gospodarskog razvoja Hrvatske. Ta stajališta i njezin predani rad doveli su je potkraj šezdesetih godina na mjesto predsjednice hrvatske vlade.

"i kada su joj pljeskali i kada su je ponižavali ostala je uvijek ista osoba - dosljedna i poštena" Zoran Milanović

Tada je u ne lakim prilikama jednopartijskog sustava u bivšoj Jugoslaviji mudro vodila politiku demokratizacije hrvatskog društvenog života i privrednog napretka, postavši znak Hrvatskoga proljeća i težnje hrvatskoga naroda za slobodom i ravnopravnošću, stekavši golemu narodnu podršku, navodi u brzojavu predsjednik Mesić.

Iako je bila prisiljena na prerano političko umirovljenje, početkom devedesetih vratila se na hrvatsku političku scenu, predvodeći politiku dijaloga, mira, socijalne pravde i građanske ravnopravnosti. Nema sumnje da je svim svojim moralnim, znanstvenim, političkim i ljudskim kvalitetama Savka Dabčević Kučar zauvijek stekla mjesto među prvacima borbe hrvatskoga naroda za njegovu slobodu, društvenu pravdu i građansku ravnopravnost, stoji u brzojavu sućuti predsjednika Mesića.

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor je također uputila brzojav u ime Vlade i svoje osobno.

U brzojavu se, između ostalog navodi: "S velikim žaljenjem sam primila vijest o smrti gospođe Savke Dabčević- Kučar, koja spada u velikane hrvatske političke scene. Počasna predsjednica Hrvatske narodne stranke svojim je dugogodišnjim profesionalnim i znanstvenim radom te političkim djelovanjem dala neprocjenjiv prinos razvoju hrvatskog gospodarstva i demokracije.

Suprotstavljala se fašizmu i nacionalizmu još od gimnazijskih dana, priključila se antifašističkom pokretu tijekom Narodno-oslobodilačke borbe, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća stala na čelo Hrvatskog proljeća, zalažući se za pravdu i dobrobit čovjeka te samostalnost i slobodu hrvatskog naroda.

Svojim angažmanom devedesetih godina i osnivanjem Hrvatske narodne stranke, pridonijela je demokratizaciji i razvoju parlamentarizma u Hrvatskoj.

Ime gospođe Savke Dabčević Kučar ostat će zabilježeno u hrvatskoj političkoj povjesnici. Molim Vas da, u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, primite izraze dubokog i iskrenog suosjećanja, navodi se u brzojavu.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u svojoj izjavi medijima ocjenjuje da "i kada su joj pljeskali i kada su je ponižavali ostala je uvijek ista osoba - dosljedna i poštena".

"Po tome je mogla biti uzor generacijama mladih političara. Svojim političkim djelovanjem osigurala je temelje za priznavanje neovisnosti Hrvatske. Opći interes, interes ljudi i Hrvatske bio joj je ispred osobnog. Sve ono što je učinila i što je značila u hrvatskom političkom životu suvremenici nisu uvijek prepoznavali, ali bez njenog političkog djelovanja politički život u Hrvatskoj bio bi osiromašen za iznimnu osobu i političarku", navodi Milanović u svojoj izjavi poslanoj medijima.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u telegramima sućuti obitelji i Hrvatskoj narodnoj stranci kaže da je otišla žena koja je svojom osobnošću, autoritetom, znanjem i ogromnim političkim iskustvom ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj politici.

"Njen duh, snaga volje i predani rad utkani su u same temelje slobodne i demokratske Republike Hrvatske o kojoj je sanjala i za koju se nesebično i ustrajno borila desecima godina prije njezina utemeljenja", navodi Milan Bandić.

I predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uputio je u svoje i ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora članovima njezine obitelji izraze sućuti.

"Vijest o smrti Savke Dabčević-Kučar iskreno me rastužila. Njezinim odlaskom Hrvatska je ostala bez hrabre i odlučne vizionarke, političarke i znanstvenice, jedne od vodećih ličnosti hrvatske povijesti.

Politički rad i djelovanje Dabčević-Kučar, kao predsjednice Izvršnog vijeća Hrvatske, kao vodeće ličnosti Hrvatskog proljeća, oporbene stranačke prvakinje i zastupnice u Hrvatskom saboru, bio je uvijek usmjeren na afirmaciju hrvatskih političkih i gospodarskih interesa, državnosti Republike Hrvatske i gospodarsku politiku temeljenu na tržišnim uvjetima sa socijalnim elementom te na demokratizaciju hrvatskog društva.

I onda kad je bila neprekidno proganjana i prozivana, zbog svojih naprednih ideja, kao i do kraja svoga života, Dabčević-Kučar ostala je ustrajna u ostvarivanju svoje vizije Hrvatske kao demokratske, suverene i neovisne države", kaže se u sućuti predsjednika Hrvatskog sabora.

Izvor: Hina

06.08.2009. 19:41:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh