Metro-portal.hr

objavljeno 06.08.2009. 19:41:28
brzojavi sućuti

Brojni političari izražavaju svoje žaljenje povodom smrti velike hrvatske političarke

Povodom odlaska jedne od prvaka borbe za slobodu Hrvatske brojni političari izrazili su svoju sućut dirljivim brzojavima obitelji i stranci Savke Dabčević-Kučar

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Hina)

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u povodu smrti Savke Dabčević-Kučar uputio je njezinoj obitelji brzojav sućuti u kojem navodi da je s tugom primio vijest o smrti osobe koja je zauvijek stekla mjesto među prvacima borbe hrvatskoga naroda za njegovu slobodu, društvenu pravdu i građansku ravnopravnost.

Pridružujući se u sućuti mnogima koji su je poznavali i koji je s velikim poštovanjem pamte, želim istaknuti da je njezina smrt bez sumnje velik gubitak za Hrvatsku i hrvatski narod, čijem je napretku, blagostanju i slobodi dr Savka Dabčević-Kučar posvetila sav svoj politički i znanstveni rad, ističe predsjednik Mesić u brzojavu sućuti.

Od dana svoje mladosti, još tijekom antifašističke borbe, prihvativši ideje nacionalne i građanske jednakosti te socijalne pravde, nakon rata s vremenom je i kao političar i kao znanstvenik postala promicatelj demokratizacije i zagovornik nacionalne ravnopravnosti u bivšoj državi te gospodarskog razvoja Hrvatske. Ta stajališta i njezin predani rad doveli su je potkraj šezdesetih godina na mjesto predsjednice hrvatske vlade.

"i kada su joj pljeskali i kada su je ponižavali ostala je uvijek ista osoba - dosljedna i poštena" Zoran Milanović

Tada je u ne lakim prilikama jednopartijskog sustava u bivšoj Jugoslaviji mudro vodila politiku demokratizacije hrvatskog društvenog života i privrednog napretka, postavši znak Hrvatskoga proljeća i težnje hrvatskoga naroda za slobodom i ravnopravnošću, stekavši golemu narodnu podršku, navodi u brzojavu predsjednik Mesić.

Iako je bila prisiljena na prerano političko umirovljenje, početkom devedesetih vratila se na hrvatsku političku scenu, predvodeći politiku dijaloga, mira, socijalne pravde i građanske ravnopravnosti. Nema sumnje da je svim svojim moralnim, znanstvenim, političkim i ljudskim kvalitetama Savka Dabčević Kučar zauvijek stekla mjesto među prvacima borbe hrvatskoga naroda za njegovu slobodu, društvenu pravdu i građansku ravnopravnost, stoji u brzojavu sućuti predsjednika Mesića.

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor je također uputila brzojav u ime Vlade i svoje osobno.

U brzojavu se, između ostalog navodi: "S velikim žaljenjem sam primila vijest o smrti gospođe Savke Dabčević- Kučar, koja spada u velikane hrvatske političke scene. Počasna predsjednica Hrvatske narodne stranke svojim je dugogodišnjim profesionalnim i znanstvenim radom te političkim djelovanjem dala neprocjenjiv prinos razvoju hrvatskog gospodarstva i demokracije.

Suprotstavljala se fašizmu i nacionalizmu još od gimnazijskih dana, priključila se antifašističkom pokretu tijekom Narodno-oslobodilačke borbe, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća stala na čelo Hrvatskog proljeća, zalažući se za pravdu i dobrobit čovjeka te samostalnost i slobodu hrvatskog naroda.

Svojim angažmanom devedesetih godina i osnivanjem Hrvatske narodne stranke, pridonijela je demokratizaciji i razvoju parlamentarizma u Hrvatskoj.

Ime gospođe Savke Dabčević Kučar ostat će zabilježeno u hrvatskoj političkoj povjesnici. Molim Vas da, u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, primite izraze dubokog i iskrenog suosjećanja, navodi se u brzojavu.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u svojoj izjavi medijima ocjenjuje da "i kada su joj pljeskali i kada su je ponižavali ostala je uvijek ista osoba - dosljedna i poštena".

"Po tome je mogla biti uzor generacijama mladih političara. Svojim političkim djelovanjem osigurala je temelje za priznavanje neovisnosti Hrvatske. Opći interes, interes ljudi i Hrvatske bio joj je ispred osobnog. Sve ono što je učinila i što je značila u hrvatskom političkom životu suvremenici nisu uvijek prepoznavali, ali bez njenog političkog djelovanja politički život u Hrvatskoj bio bi osiromašen za iznimnu osobu i političarku", navodi Milanović u svojoj izjavi poslanoj medijima.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u telegramima sućuti obitelji i Hrvatskoj narodnoj stranci kaže da je otišla žena koja je svojom osobnošću, autoritetom, znanjem i ogromnim političkim iskustvom ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj politici.

"Njen duh, snaga volje i predani rad utkani su u same temelje slobodne i demokratske Republike Hrvatske o kojoj je sanjala i za koju se nesebično i ustrajno borila desecima godina prije njezina utemeljenja", navodi Milan Bandić.

I predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uputio je u svoje i ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora članovima njezine obitelji izraze sućuti.

"Vijest o smrti Savke Dabčević-Kučar iskreno me rastužila. Njezinim odlaskom Hrvatska je ostala bez hrabre i odlučne vizionarke, političarke i znanstvenice, jedne od vodećih ličnosti hrvatske povijesti.

Politički rad i djelovanje Dabčević-Kučar, kao predsjednice Izvršnog vijeća Hrvatske, kao vodeće ličnosti Hrvatskog proljeća, oporbene stranačke prvakinje i zastupnice u Hrvatskom saboru, bio je uvijek usmjeren na afirmaciju hrvatskih političkih i gospodarskih interesa, državnosti Republike Hrvatske i gospodarsku politiku temeljenu na tržišnim uvjetima sa socijalnim elementom te na demokratizaciju hrvatskog društva.

I onda kad je bila neprekidno proganjana i prozivana, zbog svojih naprednih ideja, kao i do kraja svoga života, Dabčević-Kučar ostala je ustrajna u ostvarivanju svoje vizije Hrvatske kao demokratske, suverene i neovisne države", kaže se u sućuti predsjednika Hrvatskog sabora.

Izvor: Hina

06.08.2009. 19:41:28
http://metro-portal.hr/brojni-politicari-izrazavaju-svoje-zaljenje-povodom-smrti-velike-hrvatske-politicarke/20120/