« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
SPAM SPAM SPAM

Broj spam poruka pao za čak 82,22% u godinu dana

Iako ovi rezultati zvuče spektakularno, tvorci spam poruka ne namjeravaju se predati tako lako i već rade na novim, pametnijim programima

Fotografija vijesti
Više o

računalni virusi

,

spam mail

Statistika koju je objavila tvrtka Symantec Intelligence donosi nam sjajne vijesti. Kao što se vidi iz grafikona, u posljednjih godinu dana broj spam e-mailova smanjio se sa 225 milijardi na 40 milijardi dnevno, što predstavlja smanjenje od nevjerojatnih 82,22 posto.

Što se uopće dogodilo da je došlo do ovakvog dramatičnog pada?

Brian Krebs, bivši urednik u Washington Postu smatra da je za dio pada zaslužna udružena akcija policije, stručnjaka za sigurnost i pružatelja internetskih usluga. Na grafikonu se jasno vidi da je broj spam poruka naglo pao nakon što je koordinirana policijska akcija srušila spamersku mrežu „Rustock", za koju se smatralo da je odgovorna za 40% svih neželjenih poruka.

Nažalost, stručnjaci imaju i loše vijesti. Mjesto uništenih spamerskih mreža zauzeo je računalnih superbug nazvan TDL-4, koji koristi iznimno naprednu tehnologiju kako bi se zaštitio od antivirusnih programa a istovremeno u računalu „posije" više različitih vrsta virusa kako bi zbunio programe namijenjene zaštiti računala.

Dok se policija i spameri igraju mačke i miša, kako to rade već godinama, nama smrtnicima je najsigurnija opcija korištenje dobrog e-mail servisa poput Gmaila, za koji stručnjaci tvrde kako koristi najnapredniju anti-spam zaštitu.

Iako iskustvo jedne osobe ni na koji način nije pokazatelj uspješnosti nekog proizvoda, i sam autor ovih redaka može ponosno ustvrditi kako u nekoliko godina korištenja  besplatnog Google-ovog e-mail servisa nije niti jednom u svoj sandučiću dobio spam poruku.

Što vi radite kako biste se zaštilili od neželjenog spama?

05.07.2011. 08:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    korny
    06.07.2011. 07:27
    Je,da super je i na yahoo-u, međutim nekad zna i bitnu poruku pacit u spam folder...
    M
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh