« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
NIŠTA KONTRA ŠKVERA!

Brodosplit poručuje: Neka Polančec sadi kupus

Pogledajte Sunčani Hvar i Željezaru Split, to su privatizacije na kojima je Polančec radio, primijetili su u Nezavisnom sindikatu Brodosplita

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Damir Polančec

,

Brodosplit

,

brodogradilišta

,

privatizacija brodogradilišta

,

Zvonko Šegvić

,

Nezavisni sindikat Brodosplit

Nezavisni sindikat Brodosplita danas je zatražio ostavku potpredsjednika Vlade Damira Polančeca jer ga smatra odgovornim za neuspjeh prvog kruga natječaja za privatizaciju brodogradilišta.

Privatizacija brodogradilišta uz sanaciju je Polančecovo djelo, a kako njegov koncept privatizacije nije uspio, on mora otići, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Zvonko Šegvić koji je bio odjeven u majicu s natpisom "Ništa kontra škvera".

Šegvić je pritom podsjetio kako je osim neuspjeha u privatizaciji škverova Polančec bio angažiran i u drugim neuspjelim privatizacijama, poput Sunčanog Hvara ili Željezare Split.

"Polančec bi trebao raditi ono što najbolje zna, a to je agronomija. Neka ide saditi kupus", poručio je sindikalac.

Šegvić je Polančecu također zamjerio izjave da prvi krug natječaja za privatizaciju brodogradilišta nije uspio jer se nisu znali podaci o dugovima škverova. On tvrdi suprotno - svi su podaci bili točni a, primjerice, Brodosplit u prvih šest mjeseci ove godine nije poslovao s gubicima nego "s nulom".

Hrvatska se treba ugledati u druge zemlje koje spašavaju svoja brodogradilišta, primjerice Francusku koja ih je nacionalizirala, ili Španjolsku, Njemačku i Češku, smatraju u Brodosplitu.

Po Zakonu o trgovačkim sudovima iznošenje netočnih podataka je kazneno djelo, pa bi u tom slučaju trebalo smijeniti one koji su dali krive podatke, podsjetio je.

"Javno pozivamo premijerku Kosor da dođe u Brodosplit i sazna što se radi, ona je dobrodošla u Brodosplit, a Polančec nije", kazao je Šegvić.

Također je zatražio da se odgodi drugi krug natječaja za privatizaciju brodogradilišta zbog nepovoljne situacije u brodograđevnoj industriji diljem svijeta.

U prvih devet mjeseci ove godine naručena je gradnja samo 253 broda u svijetu, a to je višestruko manje nego prethodnih godina. Tko će u takvoj situaciji kupiti hrvatska brodogradilišta, kazao je Šegvić. (hina/metro-portal)

02.10.2009. 15:01:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh