Metro-portal.hr

objavljeno 02.10.2009. 15:01:48
NIŠTA KONTRA ŠKVERA!

Brodosplit poručuje: Neka Polančec sadi kupus

Pogledajte Sunčani Hvar i Željezaru Split, to su privatizacije na kojima je Polančec radio, primijetili su u Nezavisnom sindikatu Brodosplita

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)

Nezavisni sindikat Brodosplita danas je zatražio ostavku potpredsjednika Vlade Damira Polančeca jer ga smatra odgovornim za neuspjeh prvog kruga natječaja za privatizaciju brodogradilišta.

Privatizacija brodogradilišta uz sanaciju je Polančecovo djelo, a kako njegov koncept privatizacije nije uspio, on mora otići, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Zvonko Šegvić koji je bio odjeven u majicu s natpisom "Ništa kontra škvera".

Šegvić je pritom podsjetio kako je osim neuspjeha u privatizaciji škverova Polančec bio angažiran i u drugim neuspjelim privatizacijama, poput Sunčanog Hvara ili Željezare Split.

"Polančec bi trebao raditi ono što najbolje zna, a to je agronomija. Neka ide saditi kupus", poručio je sindikalac.

Šegvić je Polančecu također zamjerio izjave da prvi krug natječaja za privatizaciju brodogradilišta nije uspio jer se nisu znali podaci o dugovima škverova. On tvrdi suprotno - svi su podaci bili točni a, primjerice, Brodosplit u prvih šest mjeseci ove godine nije poslovao s gubicima nego "s nulom".

Hrvatska se treba ugledati u druge zemlje koje spašavaju svoja brodogradilišta, primjerice Francusku koja ih je nacionalizirala, ili Španjolsku, Njemačku i Češku, smatraju u Brodosplitu.

Po Zakonu o trgovačkim sudovima iznošenje netočnih podataka je kazneno djelo, pa bi u tom slučaju trebalo smijeniti one koji su dali krive podatke, podsjetio je.

"Javno pozivamo premijerku Kosor da dođe u Brodosplit i sazna što se radi, ona je dobrodošla u Brodosplit, a Polančec nije", kazao je Šegvić.

Također je zatražio da se odgodi drugi krug natječaja za privatizaciju brodogradilišta zbog nepovoljne situacije u brodograđevnoj industriji diljem svijeta.

U prvih devet mjeseci ove godine naručena je gradnja samo 253 broda u svijetu, a to je višestruko manje nego prethodnih godina. Tko će u takvoj situaciji kupiti hrvatska brodogradilišta, kazao je Šegvić. (hina/metro-portal)

02.10.2009. 15:01:48
http://metro-portal.hr/brodosplit-porucuje-neka-polancec-sadi-kupus/23464/