« Fun
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
tradicija izumire

Britanski suci više neće nositi smiješne vlasulje

Od 17. stoljeća vlasulje su zaštitni znak odvjetnika i sudaca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

britanski suci

,

perike

,

zabavne vijesti

Stoljećima stara tradicija britanskih odvjetnika i sudaca da tijekom sudskih procesa nose vlasulje izrađene od bijele konjske dlake za neke među njima završava u srijedu, kad na snagu stupaju nova jednostavnija pravila odijevanja, prenijeli su mediji.

Suci koji se bave kaznenim pravom morat će ih i dalje nositi, a oni koji se bave građanskim i obiteljskim pravom na ročišta će moći dolaziti bez perika, a dosadašnje duge crne toge zamijenit će jednostavnijima.

Nakon duge rasprave koja je dovela do podjela među sucima i odvjetnicima, vrhovni sudac za područje Engleske i Walesa, lord Philips, donio je odredbu o promjenama u nastojanju da se sudovi moderniziraju. Od 17. stoljeća vlasulje su zaštitni znak britanskog pravosuđa.

Na ovakvu promjenu većina sudaca i odvjetnika čeka već stoljećima. No neki se oštro protive odluci. Odvjetnik i autor knjiga "Rumpole of the Bailey" smatra da je "zamisao smiješna, jer će", prema njegovu mišljenju "odvjetnik bez vlasulje biti poput liječnika bez stetoskopa". (hina/metro-portal)

01.10.2008. 23:27:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh