« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
EH, DA ...

Britanski parlament većinom za Brexit

Izjasnili su se protiv pokušaja oporbenih Laburista da blokiraju nastavak donošenja zakonodavnog okvira kojim će se razvrgnuti političke, financijske i pravne veze s EU

Ludilo je na vrhuncu...
Ludilo je na vrhuncu... (Arhiva)
Više o

Brexit

,

EU

,

Velika Britanija

,

britanski parlament

Zastupnici u britanskom parlamentu glasali su u noći s ponedjeljka na utorak za potporu zakonu o izlasku Britanije iz Europske unije, omogućivši da on uđe u sljedeću fazu parlamentarnog procesa.

Izjasnili su se protiv pokušaja oporbenih Laburista da blokiraju nastavak donošenja zakonodavnog okvira kojim će se razvrgnuti političke, financijske i pravne veze s EU.

Laburisti su vladu pozvali da popusti prilikom donošenja zakona o povlačenju Britanije iz EU, navodeći da nekoliko članaka zakona omogućuje vladi da "ugrabi moć".

Nakon više od osam sati rasprave, zastupnici u britanskom parlamentu su, sa 326 glasova 'za' i 290 'protiv', glasali za odbijanje amandmana Laburista, koji bi zaustavio zakon i onemogućio da on prijeđe u sljedeću fazu parlamentarnog procesa te su u drugom čitanju poduprli zakon o povlačenju iz EU.

Britanska premijerka Theresa May pozdravila je glasanje u parlamentu i potporu zakonu o razvrgavanju veza s Europskom unijom navodeći da ta odluka znači, kako je rekla, "da možemo nastaviti s pregovorima na solidnim temeljima".

"Rano jutros parlament je donio povijesnu odluku da podupre volju britanskog naroda i glasa za zakon koji daje sigurnost i jasnoću uoči našeg povlačenja iz Europske unije", kazala je May u izjavi nakon glasanja.

"Iako ostaje još dosta toga za napraviti, ova odluka znači da možemo nastaviti s pregovorima na solidnim temeljima te nastavljamo ohrabrivati zastupnike iz svih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva da rade zajedno na potpori ovom vitalno važnom zakonu", istaknula je britanska premijerka.

Zakon o kojem je riječ predviđa prenošenje zakona EU-a na britansko zakonodavstvo kako bi se osiguralo da Britanija ima zakone koji funkcioniraju i isti pravni okvir kao i EU u trenutku Brexita.

Tzv. Repeal Bill središnji je dio vladina plana da Britanija 2019. izađe iz Unije, prekidajući nakon više od 40 godina sudjelovanje Londona u donošenju europskih zakona i dokidajući sporazum kojim je Britanija postala članica EU-a 1972.

12.09.2017. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh