« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
NEMA SPASA

Britanski ekonomisti otpisali euro

Euro će propasti najkasnije kada pomoć potraže Španjolska i Italija, tvrdi britanski Ekonomski institut

(Shutterstock)
Više o

eurozona

,

euro

,

kriza EU

,

švicarski franak

Britanski Ekonomski institut CEBR ne vjeruje u sretnu budućnost eura. Stručnjaci tvrde da postoji 80-postotna vjerojatnost da euro kakvog poznajemo neće preživjeti narednih deset godina. Direktor CEBR-a Douglas McWilliams posebno ističe problem Španjolske i Italije koje će najkasnije do proljeća zatražiti pomoć od 400 milijardi eura i tako stvoriti novu krizu u eurozoni.

"Euru dugoročno šteti velika razlika između bogatih i siromašnih zemalja", stoji u zaključku britanskih ekonomista. S druge strane, njemačka kancelarka Angela Merkel je u novogodišnjem govoru istaknula da je euro temelj blagostanja te najavila daljnje jačanje valute. S njom se složio i Nicolas Sarkozy koji je rekao da bi "slom eura značio i slom Europe".

"Zemlje koje žive iznad svojih mogućnosti platile su visoku cijenu jer nisu mislile na budućnost. Francuskoj se to ne smije dogoditi, moj je najvažniji zadatak sprječavanje ponavljanja takvog scenarija u našoj zemlji", rekao je Sarkozy pozivajući se na primjer Grčke i Irske.

02.01.2011. 13:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh