« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
POSLJEDICA DUŽNIČKE KRIZE

Švicarski franak i dalje raste

Loše vijesti za sve koji imaju kredite u švicarskim francima - on i dalje raste jer nema povjerenja u euro

Fotografija vijesti
Više o

švicarski franak

,

kredit u švicarskim francima

Tečaj eura prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 2,02 posto, na 1,3386 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura oslabila je, pak, 0,14 posto, na 108,60 jena. I dolar je oslabio prema japanskoj valuti. Tečaj mu je pao 2,04 posto, na 81,21 jen.

U slabašnim aktivnostima, podložnim naglim oscilacijama, u prvom dijelu prošloga tjedna euro je slabio pod pritiskom zabrinutosti u vezi dužničke krize eurozone.

To je ulagače nagnalo na potragu za sigurnijim utočištima za kapital, te dalo podršku jenu i švicarskom franku.

Zbog toga je tečaj eura polovicom tjedna pao na rekordno nisku razinu od 1,2398 franaka.

"Švicarskom franku snažnu podršku daju gospodarski fundamenti, zaziranje od rizika, te želja ulagača da smanje udjel eura u svojim portfeljima", ocjenjuje Niels Christensen, valutni strateg banke Nordea.

No, do kraja tjedna jedinstvena europska valuta se oporavila. U odnosu na franak, njezina je cijena skočila na 1,2495 franaka.

U odnosu pak na američku valutu, tečaj eura dosegnuo je u petak u jednom trenutku i 1,3391 dolar, najvišu razinu u dva tjedna.

Analitičari, međutim, to pripisuju tehničkoj korekciji, nakon prethodnog oštrog pada, i mršavom obujmu trgovanja. U novoj godini očekuju daljnje slabljenje eura zbog strahovanja da će nekim zemljama eurozone, poput Španjolske i Portugala, trebati paketi izvanredne pomoći, po uzoru na već posrnule Grčku i Irsku.

Zbog dužničke krize u eurozoni, euro je u 2010. prema dolaru izgubio oko 6,7 posto, što je njegov najveći godišnji pad od 2005. godine.

Očekuje se da će jedinstvena europska valuta ostati pod pritiscima i na početku 2011. jer se procjenjuje da će se u prva dva mjeseca ove godine na tržište sliti između 150 i 200 milijardi eura vrijednih državnih obveznica članica eurozone.

"Čini se kako svi vjeruju da eurozonu u iduća tri mjeseca čeka vrlo težak put", ocjenjuje valutni strateg UBS-a Gareth Berry, dodajući kako trgovci također strahuju od moguće slabe potražnje za skorašnjim izdanjem obveznica eurozone.

02.01.2011. 11:55:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh