« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
CIJENA AFGANISTANA

Britanske bolnice prepune vojnih ranjenika

Broj britanskih ranjenika uskoro bi mogao prerasti kapacitete bolničkih ustanova, a najveća NATO-va ofenziva pokrenuta je jučer

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

NATO

,

ISAF

,

rat u Afganistanu

,

protutalibanska ofenziva

,

Mardža

,

ranjenici

Promatrači upozoravaju kako se bolnice u Velikoj Britaniji u kojima se liječe ozlijeđeni pripadnici britanske vojske u zadnje vrijeme nalaze pod sve većim pritiskom jer se broj ranjenika drastično povećao.

Studija koju je proveo National Audit Office (NAO) povrdila je te navode u svom izvješću koje navodi kako medicinske ustanove jedva izlaze na kraj s novim ranjenicima koji stalno pristižu, javio je Mail Online.

NAO je upozorio i kako bi broj ranjenika uskoro mogao prerasti kapacitete ustanova, među kojima su dva velika bolnička centra u Britaniji i glavna poljska bolnica u Afganistanu.

U prvih deset mjeseci 2009. godine u Afganistanu je, prema službenim podacima, ranjeno više od 130 britanskih vojnika što je više nego duplo više od broja ranjenih tijekom cijele 2008.

Izvješće je objavljeno uoči pokretanja nove, najveće do sad, NATO-ove ofenzive u pokrajini Helmand koja je počela jučerašnjim artiljerijskim napadom na grad Mardžah. U toj ofenzivi trebalo bi sudjelovati oko četiri tisuće britanskih vojnika, a viši britanski časnici već su izrazili zabrinutost zbog neizbježnih novih žrtava u svojim redovima.

U planiranom napadu NATO-a i afganistanskih snaga u središtu afganistanske pokrajine Helmand ginut će i vojnici NATO-a, ali je to jedini način da se uspostavi vlast afganistanske vlade nad zemljom, rekao je glasnogovornik NATO-a u srijedu.

Protivno uobičajenoj vojnoj doktrini čelnici međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) najavili su svoj napad mnogo ranije kako bi upozorili afganistansko stanovništvo.

"Operacije će biti složene i trebamo očekivati žrtve među afganistanskim snagama i snagama NATO-a i ISAF-a", rekao je James Appathurai novinarima u Bruxellesu.

"Ciljevi ove operacije su vrlo jasni i nema razloga skrivati ih... Cilj je pokazati i da afganistanska vlada može uspostaviti svoju vlast kada god i gdje god hoće", rekao je.

10.02.2010. 21:27:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh