« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci

Britanka otkrila kako ima četiri bubrega

Osamnaestogodišnja Laura Moon željela bi donirati dva bubrega

Udvostručeni organi otkriveni su kada je Laura Moon zbog neobičnih bolova u trbuhu otišla na pregled ultrazvukom
Udvostručeni organi otkriveni su kada je Laura Moon zbog neobičnih bolova u trbuhu otišla na pregled ultrazvukom (Fox News)
Više o

bubrezi

,

donacija organa

Laura Moon, 18-godišnja Britanka, ima četiri bubrega i dva želi donirati ljudima koji očajnički čekaju transplantaciju, pišu britanski mediji. Riječ je o rijetkom slučaju udvostručenih organa koji se pojavljuje kod jednog čovjeka na 15 milijuna, a da je među tim rijetkim sretnicima, Laura je saznala tek prije šest mjeseci, kada je u Leedsu otišla na ultrazvuk zbog neobičnih bolova u trbuhu nakon automobilske nesreće.

- Pregledali su mi i leđa kako bi provjerili nije li riječ o problemu s bubrezima. Liječnik dugo nije govorio ništa. Mislila sam da će mi reći loše vijesti. A onda je rekao: ‘Imate četiri bubrega.’ Nisam znala što reći. A on je potom pitao smije li ultrazvučne snimke pokazati studentima - rekla je Laura.

Za lokalni list Yorkshire Evening Post Laura je izjavila da je odlučila postati donatorica nakon što je u novinama pročitala priču o trogodišnjem dječaku Lukeu Heppenstallu iz Leedsa kojemu hitno treba novi bubreg, jer su mu oba izvađena zbog raka.  

- Nisam sigurna kako donacije funkcioniraju, ali znam da imam četiri bubrega i htjela bih pomoći nekome poput Lukea, ako je to moguće.

Rijedak slučajRiječ je o rijetkom slučaju udvostručenih organa koji se pojavljuje kod jednog čovjeka na 15 milijuna.
Liječnici su potvrdili da su sva četiri organa u funkciji, te su uvjereni da će djevojka moći donirati dva bubrega.
Mlada Britanka trenutačno prolazi sve potrebne testove koji će pokazati funkcioniraju li sva četiri bubrega kako treba, te hoće li moći donirati barem jedan. Iako je to i željela, Laura neće  moći odabrati kome će pripasti njezin bubreg.  

Kirurg Niaz Ahmad iz Leeds Teaching Hospitalsa izajvio je kako u svojoj karijeri nikada nije vidio takav slučaj. Dva su bubrega velika četrnaest centimetara, a dva devet.

Urologinja dr. Robyn Webber iz Fife Acute Hospitalsa potvrdila je da su sva četiri organa u funkciji, što znači da bi se Laurina želja mogla i ostvariti.

- Stanje u kojem je djevojka vrlo je rijetko. Obično normalno žive s ‘viškom’ organa ako ne trpe neke zdravstvene tegobe. Laurin je slučaj drugačiji jer su svi organi u funkciji. Uvjerena sam da će djevojka normalno funkcionirati s dva bubrega, pa neće biti nikavih medicinskih prepreka za doniranje.  (JL/METRO)

18.02.2008. 21:23:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh