« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
JOHNSON

Britanija razmatra sve opcije

Velika Britanija će proučiti sve opcije za trgovinski sporazum s Europskom unijom, ali napredak, kako bi se premostile značajne razlike, mora biti postignut u narednim danima

Nikako da se dogovore...
Nikako da se dogovore... (Arhiva)
Više o

Boris Johnson

,

Brexit

,

Emmanuel Macron

Boris Johnson je odredio da je europski samit 15. listopada konačni rok za dogovor o sporazumu s Velikom Britanijom, dok EU traži nekoliko koncesija prije ulaska u posljednju fazu pregovora.

"(Johnson) je potvrdio britansku predanost razmatranju svih opcija za postizanje sporazuma", poručio je Downing Street.

"Premijer je naglasio da napredak mora biti postignut u narednim danima kako bi se intenzivnim razgovorima glavnih pregovarača premostile značajne razlike, pogotovo u područjima ribarstva i ravnopravnog pristupa tržištima", navodi se.

Pregovarač EU-a Michel Barnier i britanski pregovarač David Frost kažu da se lagano približavaju sporazumu uoči određenog roka 15. listopada, iako su istaknuli da još uvijek postoje neslaganja u važnim područjima.

Johnson je rekao Macronu da Velika Britanija želi sporazum, ali ne pod svaku cijenu.

"Naglasio je da je sporazum bolji za obje strane, ali i da je Velika Britanija spremna završiti prijelazno razdoblje na australski način, ako ne bude dogovora", poručio je Downing Street.

Australija i Europska unija nemaju potpisan sveobuhvatni trgovinski sporazum, već se trgovina odvija uglavnom po pravilima WTO-a.

11.10.2020. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh