« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
GADGETI

Britancima draže društvene mreže od telefona

Prosječan korisnik također provede skoro sat i pol vremena tjedno koristeći e-mail i usluge na socijalnim mrežama

Ubijaju li smartphonei mobilne operatere
Ubijaju li smartphonei mobilne operatere (Arhiva)
Više o

mobiteli

,

Facebook

,

Twitter

,

društvene mreže

Britanci radije šalju pismene poruke prijateljima ili komuniciraju preko Facebooka nego li da razgovaraju putem telefona, što je dovelo do po prvi put zabilježenoga pada u broju poziva mobitelom, pokazuju najnovija izvješća.

U godišnjem izvješću o korištenju telekomunikacija navodi se da prosječan korisnik šalje sada 50 tekstova tjedno, što je četverostruko više nego li prije četiri godine, te da je 2011. poslano oko 150 milijardi tekstualnih poruka. Prosječan korisnik također provede skoro sat i pol vremena tjedno koristeći e-mail, na socijalnim mrežama poput Facebooka ili Twittera ili koristeći mobitel za pristup Internetu, dok je manje poziva zabilježeno kako na fiksnim tako i na mobilnim mrežama.

Vrijeme provedeno u razgovoru putem telefona bilježi pad od 5 posto u 2011. , pokazuje istraživanje u kojem se utvrđuje i pad od 10 posto u pozivima na fiksnim linijama te po prvi put i pad od preko 1 posto na mobilnim mrežama.

Promjene u komunikaciji pripisuju se prije svega mladim ljudima unatoč tome što oni tvrde da vole razgovor licem u lice.

Nekih 96 posto ispitanih u dobi od 16-24 godine koriste tekstualne aplikacije kako bi bili u kontaktu s prijateljima ili rodbinom, od čega 90 posto njih šalju poruke, a 73 posto koriste društvene mreže.

Promjene u navikama komuniciranja idu ruku pod ruku s povećanim brojem korisnika 'pametnih telefona' pomoću kojih je pristup internetu olakšan. Blizu četiri od deset odraslih (39 posto) posjeduje tzv. smart phone, što je porast od 12 posto u odnosu na godinu ranije, a istodobno iz godine u godinu raste i korištenje interneta putem mobitela.

18.07.2012. 11:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh