« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
JAVNO MNIJENJE

Britanci žele odbaciti nuklearno oružje

Gotovo tri četvrtine utjecajnih britanskih javnih osoba smatra da bi Velika Britanija trebala ili odbaciti nuklearno oružje ili ga zamijeniti jeftinijom alternativom

(Shutterstock)
Više o

Velika Britanija

,

nuklearno oružje

Prema istraživanju koje je za Chatham House proveo YouGov, gotovo trećina utjecajnih poslovnih ljudi, političara, znanstvenika i novinara, smatra da bi Britanija trebala odbaciti strategiju nuklearnog zastrašivanja nakon što istekne 2024.

Zamjena sustava projektila Trident koji se ispaljuje s britanskih podmornica trebala bi stajati najmanje 20 milijardi funta, a kritičari toga plana smatraju kako je takav potez nezamisliv u trenutku kada premijer David Cameron traži drastičnu štednju i smanjenje proračunskih troškova.

Većina ministarstava i vladinih ureda dobila je naputak da troškove smanji za oko 25 posto kako bi pomogla u globalnom smanjenju rekordno visokog proračunskog deficita u Velikoj Britaniji u mirnodopskim uvjetima. Vlada se obvezala zamijeniti Trident, no prethodno će raspravljati o tomu mogu li se i na koji način smanjiti troškovi.

Petina anketiranih utjecajnih osoba rekla je kako podupire zamjenu za Tridenta. Gotovo četrdeset posto ispitanih zalaže se za jeftiniju nuklearnu opciju, možda za neko zračno oružje ili novo koje će nositi manje podmornica.

Postojećim četirima podmornicama tipa Vanguard, početkom 2020. isteći će rok uporabe, a vlada je ocijenila da će trebati gotovo 17 godina za dizajniranje i izgradnju sličnih zamjenskih podmornica.

Vladajuća Konzervativna stranka dugo se zalagala za novi sustav koji bi se ispaljivao s podmornica, no njihovi koalicijski partneri liberalni demokrati zalažu se za jeftiniju alternativu. Članovi obiju stranaka slažu se da je potrebno obnoviti nuklearno oružje. Liberalnim demokratima bit će dopušteno da pokušaju pronaći i predlože novu opciju.

YouGov je ispitao i 2.500 'običnih' glasača i utvrdio kako njih 29 posto želi zamjenu nečim sličnim, 30 posto ih je za jeftiniji sustav, a 20 posto ih se zalaže za odbacivanje nuklearnog oružja. (hina/metro-portal)

13.07.2010. 22:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh