« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
OPA!

Britanci spremaju novi zakon za nadzor medija

Novine bi trebale biti podložne novom zakonu koji bi odredio načela za uspostavu samostalne institucije koja bi ih nadzirala

Murdochov tabloid je zakuhao opaku kašu
Murdochov tabloid je zakuhao opaku kašu (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

David Cameron

,

News of the World

,

Rupert Murdoch

,

regulacija medija

Dalekosežna istraga o britanskim novinama preporučila je u četvrtak donošenje zakona o osnivanju novog neovisnog regulatornog tijela za tisak koje bi onemogućilo ponavljanje ekstremnih situacija koje su rezultirale skandalom s prisluškivanjem mobitela ugaslog tabloida News of the World (NotW) Ruperta Murdocha.

Sudac istrage Brian Leveson naglasio je ipak da ta preporuka ni na koji način ne znači dopuštenje parlamentu da upravlja novinama. Leveson je snažno kritizirao dijelove tiskanog novinarstva, ocijenivši ponašanje novina "skandaloznim" i ističući da su "napravile kaos od života nedužnih ljudi".

Po njegovoj procjeni, novine bi trebale biti podložne novom zakonu koji bi odredio načela za uspostavu samostalne institucije koja bi ih nadzirala, a koji bi istodobno vladi propisao zakonsku obvezu zaštite slobode tiska.

Britanski premijer David Cameron je u četvrtak izjavio da gaji zabrinutosti glede zakona o regulaciji medija čime riskira podjelu u svojoj koaliciji.

Protivljenje zasnivanju neovisnog regulatornog tijela za tisak obradovat će britanske medije ali će produbiti podjele u Cameronovoj koalicijskoj vladi i unutar njegove konzervativne stranke

30.11.2012. 04:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh