« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
S KAMATAMA

Brinite o zdravlju i to će vam se vratiti

Rezultati tog istraživanja potvrđuju jedinstvenu i specifičnu ulogu vježbanja u prevenciji moždanog udara

Vježbajte u paru i motivirajte jedno drugo
Vježbajte u paru i motivirajte jedno drugo (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

moždani udar

,

dobra forma

Dobra forma u srednjoj dobi značajno smanjuje opasnost od moždanog udara, pokazuju rezultati istraživanja - oni kojima je kardiorespiratorni kapacitet bio najviši, smanjili su za 37 posto opasnost od moždanog udara nakon 65 godine

Opasnost od moždanog udara nakon 65 godine puno je manja kod osoba koje su bile u dobroj tjelesnoj formi u dobi između 45 i 50 godina, po istraživanju objavljenom u četvrtak u časopisu Stroke.

Istraživanje je provedeno na gotovo 20.000 bijelaca u dobi od 45 i 50 godina, od kojih je 79 posto muškaraca. Sudionici su prošli testiranja kako bi se izmjerio njihov kardiorespiratorni kapacitet.

Svrstani su u tri skupine: slaba tjelesna forma, srednja ili dobra.

Povezanost između tjelesne forme i opasnosti od moždanog udara iznad 65 godina nije znatno promijenjena drugim čimbenicima opasnosti poput povišenog krvnog tlaka, dijabetesa i srčane aritmije.

"Rezultati tog istraživanja potvrđuju jedinstvenu i specifičnu ulogu vježbanja u prevenciji moždanog udara", ističe dr. Jarett Berry, profesor internist u Medicinskom centru sveučilišta Teksas, glavni autor istraživanja.

Moždani udar peti je faktor smrtnosti u SAD-u i jedan od glavnih uzročnika teškog invaliditeta.

11.06.2016. 09:46:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh