« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
EHHH...

Brexit je srušio ulogu EU

Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu trebat će godine da ponovno izgrade povjerenje, a u tom će razdoblju EU morati i obnavljati svoju međunarodnu ulogu narušenu odlaskom važne članice

Šteti objema stranama
Šteti objema stranama (Arhiva)
Više o

EU

,

Brexit

,

UK

Na online konferenciji koju je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, sudionici su se složili da izlazak Britanije iz EU znatno utječe na geopolitički položaj Unije te na njezino suočavanje sa sigurnosnim, političkim, ekonomskim i socijalnim izazovima.

Tonino Picula, hrvatski europarlamentarac iz redova socijaldemokrata (S&D/ SDP), naglasio je da je EU izgubio važan doprinos Ujedinjene Kraljevine.

"Britanija je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, ima odlične sigurnosno-obrambene sposobnosti i diplomatske kompetencije te je velika nuklearna sila", kazao je Picula, član i koordinator S&D-a u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta.

„Kao jedinstveni i najvažniji projekt u povijesti kontinenta, EU će trebati obnoviti svoju globalnu ulogu", rekao je Picula i dodao kako bi želio da u prvoj polovici 21. stoljeća Unija koristi više "smart power" nego "soft power".

Quentin Peel, analitičar britanskog instituta za međunarodnu politiku Chatham Housea, napomenuo je da će za razvijanje i postizanje kvalitetnog odnosa između Europe i Britanije biti potrebno pet do deset godina te da se "mora raditi na ponovnoj izgradnji povjerenja".

20.02.2021. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh