« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
NAJAVE

SAD se i službeno vratio u Pariški klimatski klub

SAD su ponovno u petak pridružile Pariškom kilmatskom sporazumu, osnaživši globalnu borbu protiv klimatskih promjena

Krenuo je dobro...
Krenuo je dobro... (Arhiva)
Više o

SAD

,

Joe Biden

,

Pariški klimatski klub

Znanstvenici i strani diplomati pozdravili su povratak SAD-a u sporazum, koji je postao služben 30 dana nakon što je predsjednik Biden naredio taj potez prvog dana svog mandata.

Gotovo 200 zemalja potpisalo je sporazum iz 2015. kako bi spriječili katastrofalne klimatske promjene, a Sjedinjene Države bile su jedina zemlja koja se iz njega povukla. Taj korak poduzeo je bivši predsjednik Donald Trump, ustvrdivši da bi klimatska akcija bila preskupa.

Američki izaslanik za klimu John Kerry sudjelovat će na virtualnim događajima u petak kojima će se obilježiti povratak SAD-a u sporazum, uključujući pojavljivanje s veleposlanicima u Britaniji i Italiji, glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom i posebnim izaslanikom UN-a za klimatske promjene Michaelom Bloombergom.

Biden je obećao da će zacrtati put prema neto nula američkim emisijama do 2050. Znanstvenici smatraju da je taj cilj u skladu s onim što je potrebno i ističu da globalne emisije moraju pasti za polovinu do 2030. kako bi se spriječili najrazorniji učinci globalnog zatopljenja.

Kerry zajedno s Bidenovom savjetnicom za klimu Ginom McCarthy radi na novim propisima i poticajima u svrhu ubrzanja primjene čiste energije i prijelaza s fosilnih goriva.

Te će mjere biti osnova za sljedeći cilj Washingtona u smanjenju emisija, Nacionalno određeni doprinos, koji će biti objavljen prije globalnog klimatskog samita čiji će domaćin biti Biden 22. travnja. Sljedeća UN-ova klimatska konferencija održat će se u studenome u Glasgowu.

Biden je također potpisao više od deset izvršnih uredbi vezano uz klimatske promjene.

Unatoč uzbuđenju zbog povratka SAD-a u globalne pregovore, klimatski pregovarači kažu da taj put neće biti lak. Bidenovi klimatski ciljevi suočeni su s političkim izazovima u SAD-u, protivljenjem tvrtki koje se bave fosilnim gorivom i određenom zabrinutošću stranih čelnika zbog iznenadnih promjena američke klimatske politike.

"Ima puno toga za nadoknaditi, ali je nada u Pariški sporazum živa i snažna", rekla je Rachel Cleetus iz Sindikata zabrinutih znanstvenika.

19.02.2021. 14:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh