« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
OBEĆANJE

Breivik više neće izvoditi ekstremistički pozdrav na suđenju

U srijedu je njegov odvjetnik rekao da će tražiti od svog klijenta da odustane od tog pozdrava, ispružene desne ruke stisnute šake, provokativnog za obitelji žrtava i preživjele

Breivik je do sada na početku suđenja uvijek ovako
Breivik je do sada na početku suđenja uvijek ovako "pozdravljao" sve okupljene (Youtube)
Više o

desni ekstremizam

,

Anders Behring Breivik

,

pokolj u Norveškoj

Unatoč tomu što do sada inzistirao na njemu, Anders Behring Breivik odustao je od izvođenja svog desničarskog ekstremističkog pozdrava na početku suđenja, prenosi Hina.

U srijedu je njegov odvjetnik Geir Lippestad rekao da će tražiti od svog klijenta da odustane od tog pozdrava, ispružene desne ruke stisnute šake, provokativnog za obitelji žrtava i preživjele.

Kad su mu skinute lisičine, Breivik je ostao stajati, a sudac ga je pozvao da sjedne, što je učinio.

U ideološkom manifestu objavljenom uoči pokolja 22. srpnja 2011. desničarski ekstremist je objasnio da taj pozdrav predstavlja "snagu, čast i poziv na dvoboj marksističkim tiranima u Europi".

Predsjednik Skupine za podršku žrtvama 22. srpnja Trond Blattmann je rekao da taj pozdrav iskazuje potpuni nedostatak poštovanja prema žrtavama i njihovim bliskim osobama, prenijeli su norveški mediji.

Suđenje bi trebalo trajati deset tjedana, a posebice će biti usredotočeno na mentalno zdravlje optuženog. Ako ga se proglasi neuračunljivim, mogao bi doživotno biti zatvoren na psihijatriji, a u slučaju da ga se proglasi uračunljivim dobit će maksimalnu kaznu od 21 godinu zatvora. Ta se kazna može produljiti onoliko dugo koliko ga se bude smatralo opasnim.

Prvotna psihijatrijska procjena govorila je da je Breivik neuračunljiv, a druga, dovršena prošlitjedan, nije našla nikakav dokaz psihoze.

19.04.2012. 12:25:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh