« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
MONSTRUM

Breivik priznao da je učinio masakr

'Smatrat će me najvećim (nacističkim) monstrumom nakon Dugog svjetskog rata', objavio je na internetu Breivik u dokumentu od 1500 stranica

Fotografija vijesti
Više o

Norveška

,

norveška teroristički napad

,

utoya

,

Anders Behring Breivik

,

teroristički napad u Norveškoj

,

pokolj u Norveškoj

,

Geir Lippestad

,

masakr na Utoyi

Anders Behring Breivik, Norvežanin blizak krajnjoj desnici, priznao je u subotu odgovornost za pokolj u kojem je ubio najmanje 92 ljudi u Oslu i okolici, rekao je njegov odvjetnik

To je najteže nasilje počinjeno u Norveškoj nakon Drugog svjetskog rata i najveće masovno umorstvo koje je počinio pojedinac u novijoj prošlosti.

'On priznaje djela', rekao je u subotu navečer odvjetnik Geir Lippestad na norveškoj televioiji NRK. 'Objasnio je da je to okrutno, ali da je morao dovršiti svoju borbu'.

Breivika istražitelji smatraju odgovornim za dva napada u petak, eksploziju jake bombe u središtu Osla i masakr vatrenim oružjem na otoku Utoya, blizu glavnog grada.

Breivik je barem od jeseni 2009. aktivno pripremao svoje napade, prema dokumentu od 1.500 stranica, objavljenom na Internetu prije smrtonosnog pohoda.

U tom dokumentu, koji vrvi islamofobnim i antimarksističkim stajalištima, on u pojedinosti opisuje pripreme i spominje 'uporabu terorizma kao sredstva za buđenje masa' i navodi da očekuje da će ga smatrati 'najvećim monstrumom nakon Drugog svjetskog rata'.

'Mislim da mi je ovo zadnje javljanje. Petak je, 22. srpnja, 12.51', napisao je manje od 3 sata prije počeka napada u Oslu.

Tekst na engleskom jeziku, naslovljen 'Europska deklaracija neovisnosti -2083', potpisuje 'Andrew Brewick, zapovjednik vitezova pravednika'. No u jednom odlomku autor potvrđuje da je Norvežanin i navodi da mu je pravo ime Anders Behring Breivik.

'Smatrat će me najvećim (nacističkim) monstrumom nakon Dugog svjetskog rata', napisao je Breivik.

24.07.2011. 10:16:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    24.07.2011. 13:04
    U Nordijskim zemljama asocijalnost kao konsekvenca je dala ogroman br. jakih org., po materijalnom i ideoloskom opredjeljenju,koji djeluju slobodno i vrlo opasno za drustvo.Taj dio asocialne Evrope skriva ogromne nacisticke potencijale cekajuci na pravi momenat svoje expanzije.Citavo uredjenje (drustvo) je odgovorno sa nesposobnim politicarima koji imaju kriterije podobnosti mimo svih principa.
  2. avatar
    emin
    24.07.2011. 13:11
    Licno mi je preceno vise puta ali policija i javnost ne reaguje na pravi nacin.Zadnja pretnja na politickom sajtu Socijaldemokrata je okoncana na jednostavno upozorenje da se ta osoba ponase kulturno ili ce biti ostranjena sa sajta.Pogledajt direktno koja vrsta pretnje je to;


    Jonas Ulf Andersson har kommenterat Socialdemokraternas Logginlägg.
    i söndags

    Halmstad
    Jonas Ulf Andersson Emin@ Din otrogna hund tror du Sverige avkristnas bara för muslimer kommer till Sverige. Ni ska tvingas till dop och ta emot det heliga sakramentet i faderns sonens och andens namn annars kommer muslimskt blod att flyta i Sverige och det väldigt snart.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh