« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
FARSA

Brazilski gradonačelnik izmislio prirodnu katastrofu

Gradonačelnik Guaratinge lagao je da su jake kiše uništile kuće i mostove kako bi dobio novčanu pomoć za gradić, a kiša uopće nije bilo

brazil gradonačelnik Guaratinga
brazil gradonačelnik Guaratinga (Getty Images/ilustracija)
Više o

prirodna katastrofa

,

jake kiše

,

Pariz metro

,

Samuel Colt

Gradonačelnik Guaratinge u saveznoj državi Bahiji na sjeveroistoku Brazila proglasio je stanje prirodne katastrofe u svojem gradiću nakon poplava do kojih nikada nije došlo, a sve to kako bi dobio novčanu pomoć.

Tužitelj Bruno Gontijo Teixeira rekao je na internet stranici Globo da su mu se učinile "bizarnima" informacije Ademara Pinte Rose, gradonačelnika Guaratinge, prema kojima su na taj gradić 15., 16. i 17. lipnja pale jake kiše. Gradonačelnik je istaknuo da su jake kiše izazvale poplave na ulicama i uništile kuće i mostove.

Kako bi provjerio podatke, tužitelj je konzultirao Nacionalni meteorološki institut i otkrio da 15. i 16. nije pala ni kap kiše, a 17. je razina vode iznosila 0,2 mm na metar četvorni.

"Te kiše nisu postojale. Sve je to farsa", zaključio je tužitelj Gontijo ustvrdivši da je prijevara učinjena kako bi se gradonačelnik domogao dva milijuna reala (oko 900.000 eura) od brazilske vlade. Novac je bio namijenjen javnim radovima a dodijeljen je bez natječaja jednoj tvrtki.

Ugovor s odabranom tvrtkom predviđao je rekonstrukciju 10 kuća, dvaju mostova i 50 km cesta. Proglašen je nevažećim, a protiv gradonačelnika je otvoren sudski postupak. Ako ga se osudi, morat će vratiti novac a mogao bi i dobiti otkaz. (hina/metro-portal)

20.08.2010. 11:32:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh