« Svijet
objavljeno prije 14 godina
SAVEZ CIVILIZACIJA

Brazil za diplomatsko rješenje iranske nuklearne krize

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva zauzeo se za rješenje iranske nuklearne krize putem pregovora, prigodom otvorenja III. svjetskog foruma uljudba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Brazil

,

pregovori

,

Iran

,

Luiz Inacio Lula da Silva

U društvu glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona, brazilski predsjednik je ponovo govorio o iranskom nuklearnom programu istaknuvši da je "posjetio Iran kako bi kroz pregovore potražio rješenje" za nuklearnu krizu s Teheranom.

Izjavu je dao dan nakon oštrih izjava američke državne tajnice Hillary Clinton koja je rekla da u svezi s time postoje "ozbiljne razlike" između Washingtona i Brazila.

Lula je nuklearne arsenale nazvao "zastarjelim i izvan mode", podsjetivši da je Brazil "jedna od rijetkih zemalja koja se u svom ustavu zauzima za razoružanje".

U Rio de Janeiru je u petak počeo s radom treći svjetski forum "Saveza civilizacija" pod okriljem UN-a, konferencija čiji je cilj pridonijeti boljem razumijevanju između zapadnog i islamskih društava. U radu dvodnevne konferencije sudjeluju brojni šefovi država i vlada, ministri vanjskih poslova iz više od 100 država članica UN-a i međunarodnih organizacija, te suorganizatori foruma španjolski premijer Jose Luis Zapatero i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan.

Inicijativu za održavanje ovog svjetskog foruma dao je Zapatero uz Erdoganovu potporu 2004. godine u UN-u nakon terorističkih napada na vlakove u Madridu 11. ožujka 2004., kada je ubijena 191 osoba. (hina/metro-portal)

28.05.2010. 20:12:11
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    enime
    28.05.2010. 20:19
    Ocigledno da ce Brazil i dr. njegove partnerske zemlje drzati lekciju Zapadu predvodenim Amerikom he he he..
  2. avatar
    enime
    28.05.2010. 20:20
    To se zove " Pad velike imperije".
  3. avatar
    Kladionicar
    28.05.2010. 23:02
    enime nadajmo se
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh